Найо Тицин представя новия си документален филм “Лице в лице с Агрипина"

Найо Тицин представя новия си документален филм “Лице в лице с Агрипина"
След като беше представен на фестивала на българското кино в Рим, дойде ред и на софийската премиера на новия документален филм на Найо Тицин “Лице в лице с Агрипина”. Лентата ще се завърти за първи път пред българската публика на 9 юли 2010 г. (петък) от 19.00 в Дома на киното.

Филмът е колкото музикален, толкова и политически, и търси отговори на въпросите: До къде може да стигне една майка обсебена от мисълта за власт? Има ли непозволени средства в политиката? Как се манипулират хората? Целта оправдава ли средствата?

Преди 300 години Хендел разкрива част от отговорите в Рим където написва своята опера “Агрипина”. Действието се развива в същия град 17 века по-рано, когато Агрипина, майката на Нерон, прави всичко възможно за да слойжи сина си на трона. И накрая успява.

Лице в лице с Агрипина” (Facing Agrippina) е документален филм, в който диригентът Рене Якобс (носител на Грами), френският режисьор Венсан Босар, модният ас Кристиян Лакроа и българското сопрано Александрина Пендачанска превъръщат търсенето на отговори за проблемите на властта в оазис за сетивата.

Със своята камера Найо Тицин проследява музиката на Хендел из залите на берлинаската Щатсопера, разкрива мрaморните образи на главните действащи лица из залите на Лувъра и приема предизвикателството да застане лице в лице с Агрипина. Едно вълнуващо изживяване, в края на което става ясно, че когато става дума за власт, хората не са се променили в последните 2000 години.

Филмът е на продуцентска къща "Спотлайт", която от няколко години продуцира музикални-документални филми за френския лейбъл за класическа музика "Хармония Мунди".

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?