Американският посланик Джеймс Уорлик

Наистина ли искате да кажете "никога" на компания като "Шеврон"

Очаква се парламентът да гласува мораториум върху добива на шистов газ

Наистина ли искате да кажете "никога" на компания като "Шеврон"

"Наистина ли искате да кажете "никога" на една такава компания като "Шеврон"?" Такъв въпрос отправи към българското общество американският посланик Джеймс Уорлик в сряда, малко преди парламентът да гласува мораториум за неопределено време върху проучванията за шистов газ и ден след като кабинетът забрани на американската компания да търси алтернативното гориво в Североизточна България.

"Шеврон" носи със себе си стотици милиони инвестиции и работни места за българите, заяви посланикът пред Нова телевизия. Според него има вакуум на информация. Въпросът по-скоро е какво да се направи по отношение на бъдещето на шистовия газ, смята дипломатът.

 

Едната възможност за решение на спорния въпрос с добива и проучванията на шистов газ в България е пълен мораториум. Посланик Уорлик коментира, че трябва да се търси подходяща регулация. "Да, има рискове при разработването на каквито и да било енергийно източници – било то в България, или в САЩ. Има рискове и по отношение на ядрената икономика, но България реши по подходящ начин да регулира разработването на тази енергия. Има възможности за шистовия газ и аз се надявам по подходящ начин да се регулира разработването и да се контролира, както се случи в САЩ, в Полша и на други места. Това не означава, че няма опасности, но трябва по подходящия начин да се въведат регулации", заяви Джеймс Уорлик.

 

"Шеврон" е мултинационална корпорация, която има висока международна репутация и държи да провежда отговорен бизнес по целия свят, каквото е намерението им и за България”, посочи още дипломатът. Според него, компанията няма намерение нищо да прави преди 2020 година. "Аз ако бях българин, бих искал да разбера дали изобщо има шистов газ в България и какво е неговото качество", каза посланикът. Точно това, според него, иска и "Шеврон" –  само да проучат и да помогнат на българското правителство.

 

Според посланика на САЩ у нас, има много хора, които имат сериозни опасения по отношение на околната среда. "Аз самият се отнасям отговорно към тази тема". Но има също много хора, които имат интерес да не допускат промени в България. "Знаете ли, че България е платила почти двойната цена за природен газ, отколкото ние плащаме в САЩ? Знаете ли, че България плаща повече, отколкото плащат германците за природен газ? Така че има хора, които изкарват повече дивиденти и пари от газовата индустрия и нямат интерес да видят промени. Недейте да бъдете подвеждани", призова Уорлик.

 

Той призна, че в миналото е имало грешки и проблеми при "Шеврон", но някои от сензационните истории, които са публични, не са истински. В САЩ се разработват изключителни количества шистов газ в Тексас, в Пенсилвания. Цената на газа в Съединените щати намаля драстично и не сме се сблъскали с проблеми с околната среда, подчерта още Уорлик и допълни, че въпреки това агенциите за опазване на околната среда провеждат проучвания непрекъснато.

 

Очаква се в сряда парламентът да наложи пълен и безсрочен мораториум върху проектите за проучване и добив на шистов газ у нас.

 

Предложението на ГЕРБ за това дойде след правителственото заседание от вторник, на което министрите решиха, че американската компания "Шеврон" няма да получи разрешение за проучване на нефт и газ хидрофракинг (технологията, използвана за проучване и добив на шистов газ).

В мораториума се очаква да залегнат и исканите от протестиращите санкции от 100 милиона лева за нарушителите му.

 

По думите на премиера Бойко Борисов, ако се появи нова, безопасна технология, няма проблем въпросът с проучването и с добива на шистов газ отново да се разисква.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?