Наистина ли Турция има изгода от петролна търговия с ИД?

Наистина ли Турция има изгода от петролна търговия с ИД?

Обвиненията на Русия, че Турция купува петрол от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), не са първите, в които страната е посочвана като дестинация на продавания от ИД суров петрол, пише "Тайм". През октомври Асошиейтед прес писа, че ИД добива дневно около 30 000 барела петрол в Сирия и по-голямата част от него отива в Турция.

Руските обвинения към Анкара за петролна търговия с ИД бяха отправени след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители на сирийско-турската граница, като Путин заяви, че Турция е поразила самолета, за да обезопаси турските доставки от "Ислямска държава". В сряда руското министерство на отбраната даде специална пресконференция, като покани и чуждестранни журналисти, на което показа спътникови снимки, доказващи, според Москва, тези твърдения.

"Тайм" представя мнения на анализатори и експерти, според които е малко вероятно да се търси някаква връзка между Анкара и петрола на ИД.

Да се стигне толкова далеч да се твърди, че Турция би свалила самолет, за да защити петролните си доставки, е неоснователно, коментира Валери Марсел, енергиен експерт в тинк-танка Chatham House.

Фауаз Гергес, професор по международни отношения в London School of Economics and Political Science, е на мнение, че твърденията приличат на конспиративна теория. Би било много подвеждащо да се твърди, че има някакъв нечестив съюз между Турция и "Ислямска държава", казва той.

Това не означава, че петрол на ИД не се внася в Турция. Нелегални криминални мрежи и посредници пренасят нефт, произведен от завзетите от ИД територии не само през турската граница за турски купувачи, но също за Иракски Кюрдистан, за съперничещи си бунтовнически групи в Сирия и Йордания и дори за режима на сирийския президент Башар Асад.

"Ислямска държава" продава на който и да е, това не е въпрос на идеология, казва проф. Гергес и допълва: "Те търгуват с кюрдите, със сирийския режим, с ислямистки съперници. Това е просто бизнес".

Преди водената от САЩ коалиция да започне масираните въздушни удари по инсталациите на ИД за добив и преработка на петрол, групировката участваше почти във всеки етап от веригата на доставки.

"ИД бяха посредниците. Те бяха в състояние да вземат свои собствени танкери с петрол от собствените им петролни предприятия и да ги закарат до границата с Турция", обяснява Марсел. Поради невъзможността да се направят точни изчисления заради липсата на независими изследователи на място, Марсел смята, че отделни хора или престъпни групи са извличали печалба от рушветите при продажбите на петрол на ИД, но не турското правителство, както твърди Путин.

Валери Марсел смята, че огромното количество от този петрол най-вероятно е било ползвано в контролираните от ИД територии. "Те консумират повечето от това, което произвеждат, тъй като се нуждаят от бензин да посрещат своите нужди...ако (ИД) контролира територия в Сирия и Ирак и управлява 8 милиона души, ще се нуждае от бензин за колите, камионите и горива за домовете", посочва тя.

Анкара обаче не може да бъде изцяло оневинена за транспортирането на петрол през турската граница. Още от началото на сирийския конфликт Турция си затваря очите за своята 822-километрова граница със Сирия и позволи тя да се превърне в отворена артерия за транспортиране не само на незаконен петрол, но и на хиляди бойци и контрабандни оръжия.

Причината за обвиненията, че Турция колаборира с ИД, е тази, че неин приоритет е да свали Башар Асад, коментира проф. Гергес. Тяхната неофициална политика на отворена граница позволява на радикални ислямисти, включително от Фрон ан Нусра, които са сирийският клон на Ал Каида, както и от ИД, да внасят пари, ресурси и бойци в Сирия, пояснява той.

Така че, твърденията, че Турция помага на ИД да обезопасява петролните си доставки, може да са пресилени, но истината е, че Турция може да направи повече за борбата с ИД, за което настояха американският президент Барак Обама и други лидери. До момента основните въздушни удари на Турция са насочени повече към позиции на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Сирия, тъй като Турция възприема ПКК като по-голяма опасност за националната си сигурност в сравнение с "Ислямска държава".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?