Накъде ще задуха вятърът в Румъния?

Накъде ще задуха вятърът в Румъния?

Румънският парламент прие с 254 гласа "за" и 176 "против" внесения от опозицията вот на недоверие срещу правителството на Емил Бок. Какви са възможните сценарии за по-нататъшния развой на събитията в Румъния?

На ход сега е президентът Траян Бъсеску, който трябва да номинира нов премиер на мястото на Бок. Бъсеску, който е близък съюзник на либералдемократите на Емил Бок, започна още вчера консултации с политическите сили за сформирането на нов кабинет, се казва в коментар на Ройтерс, цитиран от Дойче веле. Опозицията настоява президентът бързо да номинира независим технократ и предложиха уважавания кмет на град Сибиу Клаус Йоханис като потенциален кандидат. Аргументът на опозицията гласи, че Румъния се нуждае от силно правителство, ползващо се с широко доверие, за да наложи навреме реформите, които са условие за получаване на помощ от МВФ.

Президентът все още мълчи

Досега президентът не е казал много относно избора си за нов премиер. Според коментатори е възможно той да номинира някой от съветниците си, друг технократ или политик от либерал-демократите. Не е изключено дори да преназначи Бок, който да се опита да обърне нещата в парламента в своя полза и да срещне подкрепа при нов парламентарен вот.

Втората по значение опозиционна политическа сила - Либералната партия, заяви, че ще бъде против всеки кандидат, като се изключи единствено независим технократ.

Всеки кандидат може би ще има само ограничен мандат и новият кабинет, евентуално коалиционен, ще бъде сформиран след избора на нов държавен глава на президентските избори.

Редица коментатори преди падането на правителството застъпваха тезата, че Бъсеску ще забави избора на нов премиер, очаквайки нов мандат на президентските избори, което самият Бъсеску сега отрече с думите, че ще търси "бързо разрешение". Дори и да стори това обаче опозиционните сили могат да отложат назначаването на дългосрочно правителство преди президентските избори, надявайки се да надделеят при самия вот.

Бъсеску набира скорост

Една демоскопска анкета сочи, че одобрението за Бъсеску леко се е повишило през последния месец вследствие на рецесията в страната. Той би могъл да получи 37 на сто от гласовете, а основният му съперник - лидерът на левицата, Мирча Джеоана, може да разчита на 24 на сто.

Бок ще продължи да управлява с ограничени правомощия, докато се състави ново правителство, което вероятно ще се сблъска със силна парламентарна опозиция. Кандидатът, номиниран за нов премиер от президента Бъсеску, ще разполага с 10 дни, за да получи парламентарно одобрение за състава на кабинета си и управленческата си програма.

Няма краен срок за парламента за гласуване на доверие, но ако предложен кабинет бъде отхвърлен два пъти в продължение на 60 дни, парламентът трябва да бъде разпуснат.

Споделяне

Още от Балкани