Накъде върви Брекзит?

Накъде върви Брекзит?

След като британските депутати отхвърлиха сделката за Брекзит за трети път, накъде върви процесът по излизането на Великобритания от Европейския съюз, пита Франс прес и очертава възможни сценарии.

Брекзит без сделка на 12 април

Лондон има срок до 12 април да направи на Европейския съюз алтернативно предложение. В противен случай Великобритания ще излезе без сделка от блока на тази дата.

По този начин Великобритания би прекратила членството си в ЕС без преходен период и без постигнато споразумение за бъдещите отношения между нея и блока. Този сценарий създава опасения сред икономическите среди.

Дългосрочно отлагане на Брекзит

Лидерите на Европейския съюз заявиха за възможността Брекзит да бъде отложен дългосрочно, ако сделката за Брекзит бъде отхвърлена и при условие, че междувременно настъпи някаква голяма промяна.

Тереза Мей каза в сряда, че тя няма да е премиер при евентуални нови преговори с Брюксел. Именно това може да се окаже исканата от ЕС промяна, тъй като ново правителство на Консервативната партия с нови идеи ще може да започне отначало преговорите с Европейския съюз.

Дългосрочното отлагане на Брекзит може да продължи поне до края на тази година, предупреди Европейската комисия. При този вариант се подразбира, че Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент през май.

Предсрочни избори

Друг възможен сценарий е смяна на правителството във Великобритания след произвеждане на предсрочни избори. Те могат да бъдат произведени, ако парламентът и правителството не успеят да постигнат споразумение за изпълнението на Брекзит. До подобни избори може да се стигне след вот на недоверие към правителството на Тереза Мей.

Без Брекзит

Сценарият за анулиране на Брекзит, на който се противопоставя Тереза Мей, не може да бъде изключен предвид хаоса във Великобритания.

Според Съда на Европейския съюз Великобритания може сама да анулира Брекзит, за което не е нужно одобрението на останалите държави членки на ЕС.

Подобно решение обаче изисква произвеждане на нови избори във Великобритания или втори референдум за Брекзит, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа