Наказаха върховните съдии по делото "Опицвет"

Висшият съдебен съвет пенсионира съдийката от Върховния касационен съд - докладчик по делото "Опицвет". Председателят на ВКС днес е наложил наказание на другите двама съдии от съдебния състав, който на 7 януари изцяло оправда единият от осъдените за нелегалната лаборатория за наркотици и намали на 1 година присъдата на другия осъден.

С пълно единодушие Висшият съдебен съвет е пенсионирал съдията от ВКС Маргарита Тихчева поради навършени години за пенсия, съобщи говорителят на ВСС Йордан Иванов. Той уточни, че предложението за

пенсионирането е на председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров. По информация на Григоров, със заповед от днес е наложено наказание на съдиите от ВКС Огнян Ризов и Христо Странджански, съобщи Йордан Иванов. Той отрече да е запознат с причините за наказанието на двамата върховни съдии и каза на журналистите за подробности да се обърнат към Иван Григоров.

На 7 януари тричленен състав на ВКС оправда Кристиян Младенов за нелегалната лаборатория за наркотици в Опицвет. Докладчик по делото беше съдия Маргарита Тихчева, а членове на състава - Огнян Ризов и Христо Странджански.

Нарколабораторията в Опицвет беше разкрита след разработка на НСБОП на 18 декември 1997 година. При операцията, по тогавашна информация на МВР, антимафиотите са заловили около 330 кг готов амфетамин-база и 666 кг бензилметилкетон /БМК/ - вещество, предназначено за производство на наркотици.

На 2 ноември 1999 г. състав на Софийския окръжен съд призна за виновни Валери Величков като извършител и Кристиян Младенов - като подбудител и помагач, в производството и държането на наркотичното вещество амфетамин-база в големи размери. Софийският апелативен съд потвърди присъдата.

Последната инстанция - състав на Върховния касационен съд, оневини изцяло Кристиян Младенов, а химикът Валери Величков осъди на една година затвор с 3-годишен изпитателен срок. Мотивът на съда е бил, че химикът е произвеждал и държал наркотично вещество, но то не е било предназначено за продажба. Решението на ВКС породи остри коментари в пресата и сред представителите на съдебната власт.

Споделяне

Още от България