Наказан до живот български рефер се забърка в нов международен футболен скандал

Снимка от началото на мача с тройката рефери (в синьо), качена на сайта на отбора "АЗ Алкмаар"

Наказаният завинаги да не ръководи футболни срещи рефер от Пловдив Лъчезар Йонов забърка нов международен скандал. Той е ръководил контролата между германския "Вердер" и холандския "АЗ Алкмар" под фалшиво име, съобщи БГНЕС. Мачът се е играл в турския курорт Белек в сряда и е завършил с победа на "Вердер" с 2:1.

С чуждата самоличност Лъчезар Йонов и асистентите му – Емил Митев и Петър Тарълов, извели двата отбора. Тримата, които са извадени от всички съдийски ранглисти в България, позират гордо от фоторепортажите в сайтовете на "Вердер" и "АЗ Алкмаар", като са махнали емблемите на БФС от екипите си.

Лъчезар Йонов е ползвал самоличността на рефера от Сливен Райчо Райчев. Самият Райчев бил силно изненадан като прочел какви ги е вършел в Турция.

"Не съм мърдал от Сливен и това лесно може да се провери. Няма да оставя нещата така. Злоупотребили са с името ми и това не е случайно. Името ми фигурира в ранглистата на "Б" група, въпреки че през есента не съм ръководил мачове, тъй като бях контузен. Много е подло това, което са направили, възмутен съм", заяви Райчев пред bgreferee.org.

Не е ясно сега по какъв начин Лъчезар Йонов и съгражданите му са получили наряд за  престижната контрола на турска земя. И двата отбора останали учудени обаче от решението на Йонов без видима причина да даде 10 минути продължение след редовните 90 минути.

На 4-ата допълнителна минута на срещата и от двете скамейки започнали да подканят рефера да свири края на двубоя. В 97-ата минута на срещата вратарят на холандците също изразил недоумение, въпреки че отборът му имал шансове да изравни.

Мачът се играл до 100-ата минута, а треньорът на "Вердер" Томас Шааф иронично подхвърлил, че се чудел дали българинът може да продължи мача до закуската утре.

Тройката Йонов, Митев и Тарълов стана известна през 2011 г. след разкритието, че са  пътували до Южна Америка, за да ръководят срещи в Аржентина и Венецуела. Това беше причината да бъдат наказани завинаги да не ръководят повече футболни срещи. Йонов беше  ръководещ съдия в "Б" група, а Митев и Тарълов – асистенти в "А" група.

През лятото всички съдии от професионалния футбол подписаха декларации, че няма да ръководят никакви срещи без знанието на Съдийската комисия на БФС. Оттам коментираха, че са наясно със случая и припомниха, че Лъчезар Йонов е изхвърлен от съдийството за подобен гаф още през миналата година. Поради тази причина е извън юрисдикцията на БФС да се занимава със случая. Според съдийската комисия на БФС Райчо Райчев трябва да заведе дело срещу измамника.

Споделяне

Още от Спорт

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?