Наказан до живот български рефер се забърка в нов международен футболен скандал

Снимка от началото на мача с тройката рефери (в синьо), качена на сайта на отбора "АЗ Алкмаар"

Наказаният завинаги да не ръководи футболни срещи рефер от Пловдив Лъчезар Йонов забърка нов международен скандал. Той е ръководил контролата между германския "Вердер" и холандския "АЗ Алкмар" под фалшиво име, съобщи БГНЕС. Мачът се е играл в турския курорт Белек в сряда и е завършил с победа на "Вердер" с 2:1.

С чуждата самоличност Лъчезар Йонов и асистентите му – Емил Митев и Петър Тарълов, извели двата отбора. Тримата, които са извадени от всички съдийски ранглисти в България, позират гордо от фоторепортажите в сайтовете на "Вердер" и "АЗ Алкмаар", като са махнали емблемите на БФС от екипите си.

Лъчезар Йонов е ползвал самоличността на рефера от Сливен Райчо Райчев. Самият Райчев бил силно изненадан като прочел какви ги е вършел в Турция.

"Не съм мърдал от Сливен и това лесно може да се провери. Няма да оставя нещата така. Злоупотребили са с името ми и това не е случайно. Името ми фигурира в ранглистата на "Б" група, въпреки че през есента не съм ръководил мачове, тъй като бях контузен. Много е подло това, което са направили, възмутен съм", заяви Райчев пред bgreferee.org.

Не е ясно сега по какъв начин Лъчезар Йонов и съгражданите му са получили наряд за  престижната контрола на турска земя. И двата отбора останали учудени обаче от решението на Йонов без видима причина да даде 10 минути продължение след редовните 90 минути.

На 4-ата допълнителна минута на срещата и от двете скамейки започнали да подканят рефера да свири края на двубоя. В 97-ата минута на срещата вратарят на холандците също изразил недоумение, въпреки че отборът му имал шансове да изравни.

Мачът се играл до 100-ата минута, а треньорът на "Вердер" Томас Шааф иронично подхвърлил, че се чудел дали българинът може да продължи мача до закуската утре.

Тройката Йонов, Митев и Тарълов стана известна през 2011 г. след разкритието, че са  пътували до Южна Америка, за да ръководят срещи в Аржентина и Венецуела. Това беше причината да бъдат наказани завинаги да не ръководят повече футболни срещи. Йонов беше  ръководещ съдия в "Б" група, а Митев и Тарълов – асистенти в "А" група.

През лятото всички съдии от професионалния футбол подписаха декларации, че няма да ръководят никакви срещи без знанието на Съдийската комисия на БФС. Оттам коментираха, че са наясно със случая и припомниха, че Лъчезар Йонов е изхвърлен от съдийството за подобен гаф още през миналата година. Поради тази причина е извън юрисдикцията на БФС да се занимава със случая. Според съдийската комисия на БФС Райчо Райчев трябва да заведе дело срещу измамника.

Споделяне
Още от Спорт

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?