Биг брадър и за Програмата за селските райони

Наказания и за чиновниците с нарушения по европроекти

Целим се в усвояване на рекордните 5.6 млрд. лева от еврофондовете през 2015 г.

Томислав Дончев. Сн.БГНЕС

Край с безнаказаността на държавната администрация, която работи по европейски проекти. Това е заложено в Закона за еврофондовете, който ресорният вицепремиер Томислав Дончев обеща да внесе напролет в парламента. Електронно кандидатстване и електронен отчет за изпълнението на европейските проекти през системата за еврофондовете ИСУН. Пълна прозрачност на Програмата за развитие на селските райони, която също влиза в ИСУН. Усвояване на рекордните 5.6 млрд. лева от европейските фондове през тази година. Тези ангажименти пое вицпремиерът по еврофондовете Томислав Дончев пред ресорната парламентарна комисия по време на блиц контрола в сряда.

При бавене на европроект чиновниците вече ще плащат

Санкции за администрацията, работеща с еврофондовете, и възможност за обжалване на актовете на управляващите органи на оперативните програми е заложено в бъдещия Закон за управление на еврофондовете, съобщи Дончев.

Той не конкретизира какви точно ще са наказанията, но даде да се разбере, че целта е да не се бавят повече проекти. Освен това държавните чиновници също ще носят отговорност за допуснати нарушения и грешки. В момента грешките се плащаха изцяло от получателите на средствата чрез налагането на т.нар. финансови корекции.

Няма да се пипа нищо по отношение на структурата на администрацията, работеща с еврофондовете, защото няма време, уточни Дончев. Първоначалната му идея беше създаване на една независима агенция, която да е на пряко подчинение на премиера.

Законът за еврофондовете беше подготвен по времето на първия мандат на правителството на Бойко Борисов. По думите на Дончев документът е бил готов в началото на 2013 г., но не успял да види бял свят заради предсрочните избори.

Законопроектът на еврофондовете не успя да мине за одобрение през първото правителство на Борисов заради съпротивата срещу структурната промяна в управлението на средствата. По времето на управлението на кабинета на Пламен Орешарски тогавашният вицепремиер Зинаида Златанова беше против приемането на специален закон.

Електронно подаване и стандартизирани документи

Системата за еврофондовете ИСУН ще бъде надградена за този програмен период с възможност за електронно кандидатстване и подаване и отчитане на проектите, обеща още вицепремиерът Дончев.

Това е негова стара идея. В момента такава възможност има по определени схеми на програмите "Човешки ресурси", "Регионално развитие" и "Техническа помощ".

С цел да се улеснят изпълнителите на европейски проекти се планира да се прави само електронен отчет, без да се представят първични счетоводни документи. Те ще подлежат при проверка на място на изпълнението на проекта.

Биг Брадър за селската програма

Край с липсата на информация за одобрените изпълнители и платените средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). От този програмен период цялата информация вече ще се публикува в системата за управление на еврофондовете ИСУН, така както в момента е налична за оперативните програми. Това обяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев след заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Освен селската програма, в ИСУН влиза и програмата по рибарство и морско дело. До момента двете програми бяха извън ИСУН с обяснението, че системата е финансирана със средства от структурните и кохезионния фонд на ЕС, докато двете програми се финансират от земеделския и морския фонд. Сега очевидно този проблем е решен.

По този начин страната ни ще изпълни и европейското изискване за публичност на получателите на евросредствата. В ИСУН единствено няма да се публикуват имената на хората, получаващи директни евросубсидии за обработваема площ, уточни Дончев.

В момента ПРСР публикува изпълнителите на проектите с година закъснение, като от информацията не става ясно какъв точно проект изпълняват.

Прицелване в 5.6 млрд. лева през 2015 г.

Целта максимум за тази година е да бъдат разплатени над 5.6 млрд. лева по оперативните програми, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Той уточни, че това е оптимистичният сценарий, без да съобщи какъв е песимистичният.

Към момента над 76% от средствата за изминалия програмен период 2007 – 2013 г. са усвоени. За тази година по правилото n+2 трябва да усвоим 2.318 млрд. евро, ако не искаме да загубим пари. Ако това се случи, което ще бъде чудо на чудесата, то усвояването на средствата ще бъде над 95%. Такова е било постижението и на Унгария през първия програмен период.

"Целта ни не може да не бъде максималната – изцяло да усвоим всички средства, защото в противен случай администрацията се демотивира", отговори Дончев на въпрос на депутата от ДПС Айхан Етем.

Въпреки че беше взето политическо решение за пускането на спрените плащания по оперативна програма "Регионално развитие" формалното решение се очаква да бъде взето от одитния комитет на ЕК през февруари, уточни Дончев в отговор на въпрос на Иван Иванов от БСП. Това ще ни струва 133 млн. евро финансова корекция, от които 110 ще са за сметка на държавата, а останалите на общините.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес