Наказателна процедура срещу България заради обществените поръчки и концесиитe

Страната ни отива на съд, ако до 2 месеца не въведе европравилата при кибератаки

Наказателна процедура срещу България заради обществените поръчки и концесиитe

Европейската комисия откри срещу България наказателна процедура за нарушение в сферата на обществените поръчки и концесиите.

Българските власти са закъснели с въвеждането и прилагането на новото европейско законодателство в тази сфера, съобщиха от представителството на ЕК в София.

Разпоредбите въвеждат повече прозрачност и изискват задължително процедурите по кандидатстване да се подават по интернет. Освен това се улеснява наддаването от страна на малките и средни фирми при обществени поръчки и се повишава конкуренцията, посочват от Еврокомисията.

Освен България още 14 държави от ЕК не са въвели изцяло в националното си законодателство една или повече от трите нови директиви за обществените поръчки и концесиите, е посочено в съобщението.

Освен в тази област Еврокомисията предупреди страната ни, че ще заведе дело в съда на ЕС, ако до два месеца не даде гаранции, че изпълнява европейските правила за борба с киберпрестъпленията.

Евросъюзът не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.нар. "директива за борба с киберпрестъпността". Тя инкриминира използването на инструменти, служещи за кибератаки, като например зловреден софтуер и компютърни вируси.

Брюксел изисква от София да укрепи уредбата за обмен на информация при кибератаки и да въведе общата европейска наказателноправна рамка за тази област.  

Даден е срок от два месеца на страната ни да отговори на предупреждението.

Споделяне

Още от Бизнес