Наказателният вот в бюлетината може да създаде невиждан хаос

Отчитането на квадратчето "Не подкрепям никого" може да "избере" президент на първи тур и да касира изборите

Наказателният вот в бюлетината може да създаде невиждан хаос

В зависимост от броя на бюлетините с вот в квадратчето "Не подкрепям никого" загубилите президентските избори, вероятно ще имат още една възможност за искане за тяхното касиране. Това може да стане заради разминаване между Изборния кодекс и конституционния текст, уреждащ избора на президент.

Според последните промени в закона регулиращ вота в бюлетината наред с имената на всички кандидати ще има квадратче "Не подкрепям никого". Идеята бе лансирана лично от председателя на правната комисията в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) и подкрепена от Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Гласувалите по този начин ще са дали действителен глас. Той ще се брои при определяне на избирателната активност, но според методиката за определяне на резултатите от вота (която е част от закона – бел. авт.), се изключва при отчитането на резултата от вота, което на практика го превръща в недействителен.

Според член 93 от конституцията пък, за да има избрани президент и вицепрезидент на първи тур трябва двойката да е получила повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели.

Оттук възниква и казусът в Централната избирателна комисия, чиито експерти твърдят, че законодателят е създал "квазидействителен глас", който може да промени резултата от изборите.

"Въпреки, че и задължителното гласуване, което е регламентирано в Изборния кодекс, също е "квазизадължително", може заради него чисто хипотетично да отиват повече хора до урните. Те от своя страна могат да гласуват с "Не подкрепям никого". Така избирателната активност на първи тур ще се вдигне и може да прескочи 50%. Т.е. влизаме в хипотеза на избран президент. След като гласовете "Не подкрепям никого" са вдигнали избирателната активност, според Изборния кодекс те се вадят при отчитането на резултата. По този начин може да имаме избрана двойка, за която са гласували половината от участвалите във вота", разясни пред Mediapool член на ЦИК.

Така още на първи тур може да има избран кандидат, за когото обаче не са гласували 50% от упражнилите своя вот, тъй като част от тях ще са гласували срещу всички и бюлетините им няма да участват в общото отчитане.

Според представители на комисията тази хипотеза веднага води друга – искане от страна на загубилите кандидати за касиране на изборите. "Никой не е обърнал внимание на това противоречие в закона, при приемането му. Било е редно КС да бъде питан, и да се произнесе, за да не застрашаваме резултатите", казват още от комисията.

В ЦИК са категорични, че те не могат да променят методиката, за да отговаря на конституцията.

"Законодателят е преценил така. Всичко оттук нататък ще се случва постфактум", твърдят от комисията. И обясняват, че ако не спазят методологията, също ще поставят изборите под въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от България