Наказателно производство и срещу прокурора Славчо Кържев

Наказателно производство и срещу прокурора Славчо Кържев

Прокуратурата образува във вторник досъдебно производство срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев. С предложение да се образува наказателно досъдебно производство срещу прокурора завършва докладът от ревизията на работата Софийската районна прокуратура (СРС). Той е изготвен от Инспектората към Върховна касационна прокуратура с ръководител Малена Филипова. Проверката бе възложена от главния прокурор и обхваща последните 5 години.

С Кържев прокурорите, срещу които има възбудени наказателни производства, стават седем.

В доклада е записано, че Славчо Кържев е извършил престъпление от общ характер по чл. 289 от Наказателния кодекс. Този текст от НК предвижда затвор до 5 години, пробация или обществено порицание за длъжностните лица, които “склоняват органи на досъдебното производство или съдебната власт да нарушат служебните си задължения”. Кържев ще бъде разследван дали умишлено е прекратявал или възбуждал дела срещу лица и фирми в разрез със закона.

Славчо Кържев има славата на магистрат, предизвикал най-много брожения в прокуратурата в последните 10-12 години. Неговото освобождаване безуспешно са искали последователно бившите градски прокурори на София Нестор Несторов, Нели Дечева, Вичо Вичев, както и бившият апелативен прокурор на столицата Иван Петров.

Обвиненията срещу него са още от 1995 година, продължават до миналата година и са еднообразни - забатачване на дела. Като районен прокурор на Видин той излиза с просрочени 1200 дела.

Негови противници твърдят, че през 1990-те години е в тесни връзки с шефовете на бившата силова групировка СИК, че отваря чадъри над лица от престъпния контингент.

Въпреки тези недоказани твърдения през 1996 г. по предложение на тогавашния главен прокурор Иван Татарчев е направен районен прокурор на София. Четири години по-късно колата на Кържев е подпалена от неизвестен извършител.

През 2003 г. прокурорът Нестор Несторор предава папка на тогавашния обвинител №1 Никола Филчев с нарушенията на Кържев. Вместо да започне проверка на Кържев, Филчев погва Несторов и предлага на ВСС Кържев да получи по-голяма заплата, което е било отхвърлено.

Кържев опитва и политическа кариера, като през 2005 г. взима отпуск и участва в изборите като кандидат от видинската листа на БНС. Междувременно е понижен в редови районен прокурор.

През май 2006 г. ВСС единодушно го освобождава от системата и не приема предложението на проф. Александър Воденичаров Кържев да бъде удостоен с почетна грамота заради дългия му стаж като обвинител.   

Според доклада от проверката прокурори от Софийска районна прокуратура са постановили свои актове в разрез с личните си убеждения след устно разпореждане от Кържев. Те са издавали актове за прекратяване на досъдебни производства, въпреки събраните достатъчно доказателства за престъпления.

“Тези разпореждания са изпълнявани поради страх за професионалните им задължения”, пише още в доклада.

Прокурорите от СРП, на които е разпореждано, са Детелина Ганчева, Диана Векилова, Георги Мирчев, Маргарита Немска и Красимир Костадинов. Те са предложени за дисциплинарни наказания. Ще бъдат проверени издадените за последните 5 години постановления на  Ганчева, Немска и Костадинов.

В доклада пише още, че по времето на Кържев районната прокуратура се е намесвала “незаконосъобразно в широк кръг обществени отношения”. Документът отбелязва, че след поемането на поста в СРП от Вичо Вичев всички заповеди и структурни изменения, направени от Кържев, са отменени.

Отбелязано е още, че проверяващите не са успели да открият в деловодството 84 преписки по предварителни прокурорски проверки.

В същото време като “изключително добра” се оценява работата на прокурорите Мартин Бежков, Ваня Илиева, Илиян Гочев и Десислав Атанасов.

Във ВКП нарушители са “обичайните заподозрени”

Във Върховна касационна прокуратура (ВКП) ревизията показва 209 просрочени преписки и дела в отдел “Следствен” и 5 приключени преписки, без да се уведомят страните.

Прокурорите, които са пропуснали да информират засегнатите, са Цеко Йорданов, Евгени Трифонов, Атанас Ценов, Красимира Котева. Срещу Цеко Йорданов вече се води дисциплинарна процедура във Висшия съдебен съвет с искане за неговото освобождаване от съдебната система.

В доклада са посочени и нарушения при възлагане и извършване на предварително производство. Като нарушители на закона са посочени прокурорите Антони Лаков, Здравко Йорданов и отново Цеко Йорданов. Срещу Здравко Йорданов също се води дизциплинарна процедура към ВСС.

Единственият предложен за дисциплинарно наказание след тази проверка прокурор е Красимира Котева.

Споделяне

Още от България