Лабораторията на Костов:

Налице са белези за външна намеса в политическата криза

Силната зависимост спрямо Русия увеличава обхвата на възможните поражения

Иван Костов. Сн. БГНЕС

"Налице са белези за външна намеса в развитието на българската политическа криза. България е изправена пред външнополитически риск, генериран от стратегията на Русия за противопоставяне срещу Европейския съюз и НАТО". Toва се посочва в доклада за политическата констелация през юни на Лабораторията за управление на риска към Нов български университет, водена от бивши премиер и лидер на ДСБ Иван Костов.

 

Според лабораторията високата степен на зависимост на част от българския политически и стопански елит спрямо Русия увеличава обхвата на възможните поражения върху институционалната стабилност и качеството на демокрацията в България.

 

Докладът отчита още, че през изследвания период е настъпило влошаване на състоянието на България. Политическата криза се е задълбочила и довела до обявяването на интервала края на септември и началото на октомври за предсрочни парламентарни избори и се е разпростряла в банковата система, включително и в БНБ.

 

Освен това международната рейтингова агенция Standard & Poor’s е понижила краткосрочния и дългосрочен кредитен рейтинг на България, поради политическата нестабилност в страната.

 

"В основата на това рязко нарастване на несигурността стои политическата криза, която открои съществуващите корпоративни зависимости на властта и едновременно с това – критично ниския потенциал на държавните институции да противодействат на разгръщащите се рискове", се посочва в доклада на Лабораторията за управление на риска.

 

Наводненията в Североизточна и Централна България пък са откроили ограничения капацитет за взаимодействие на институциите и доведоха до човешки жертви. Общото състояние на системите за сигурност, гарантиращи всекидневния живот на хората, остава незадоволително, посочва още лабораторията.

 

Пълният текст на доклада е достъпен само срещу заплащане.

Споделяне

Още от България