Наливането на пари в джобовете на организираната престъпност трябва да спре

Наливането на пари в джобовете на организираната престъпност трябва да спре
България не е измислила корупцията, но си мисля, че е ясно на хората на вашата страна и на приятелите на вашата страна, че корупцията, организираната престъпност са наистина значим проблем в страната ви. Това заяви в четвъртък посланикът на САЩ в България Нанси Макълдауни. "За да можете да се справите с този проблем, според мен би трябвало да има усилени координирани усилия на правителството и на съдебната система, и на гражданското общество като цяло", каза Макълдауни пред бТВ.

"Аз вече съм шест или седем месеца във вашата страна, пътувам и извън България, из цялата страна съм била и когато седна да говоря с хората, със средния българин, както разбира се и длъжностните лица във вашето управление един от първите въпроси, които те ми споменават, е точно този – свързаният с корупцията. Те не използват думата върховенство на закона. Ние често в Америка говорим за това, но те говорят за правосъдие. Те говорят за въздействието на корупцията, на организираната престъпност и липсата на правосъдие при справянето с тези въпроси е оказало въздействие върху техния живот", посочи посланикът на САЩ.

"И това е нещо съвсем човешко, според мен, защото вместо да строим пътища или болници и училища, вместо парите да влизат в едни общностни проекти, които ще помогнат и на вашето семейство и на семействата на вашите зрители и слушатели, тези средства се разходват по незаконни начини, влизат в джобовете на корумпирани служители и на организираната престъпност и това трябва да спре", каза още тя.

"Ние като партньор и като приятел на вашата страна бихме искали и да говорим ясно по този въпрос, макар че си мисля, че е съвсем ясно на всички, че това е проблем", допълни Макълдауни.

Във връзка с предстоящите избори Макълдауни изрази и притеснение от практиката за купуване на гласове. "Купуването на гласове е един изключително сериозен проблем. Аз го разглеждам по следния начин. Гласът на един гражданин е нещо като инструмент, който може да вземете в ръка и с него можете да участвате в политическия процес. В същото време обаче можете да помогнете за оформянето на бъдещето на вашата страна. Когато някой продаде този глас, това е нещо като изхвърляне на инструмента в боклука, т.е. оронва се легитимността и надеждността на едни избори, като в същото време се оронва и надеждността на правителството, което ще бъде избрано след тези избори", заяви Макълдауни.

"Докато хората на една държава не разберат как политическите партии получават своето финансиране и как изразходват тези средства, няма как да разберат какви са тези партии", коментира посланикът. Тя призова политиците да се вслушат в призивите и предложенията на неправителствените организации за едни по-прозрачни избори.

На въпрос за кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО, Макълдауни заяви, че всички кандидати имат шанс да спечелят. "Това е един отворен, открит процес на водене на преговори и независимо от това, което сте забелязали в пресата, най-вероятно, решението не се взема преди всички държавни и правителствени ръководители да вземат това решение на заседанието следващата седмица на върха. Всеки един кандидат би могъл да стане генерален секретар, всеки един кандидат има сериозни шансове да го постигне", каза Макълдауни.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?