Намалената ставка на ДДС върху книгите е най-голямата помощ за бранша при коронакризата

Намалената ставка на ДДС върху книгите е най-голямата помощ за бранша при коронакризата

Намалената ставка на ДДС върху книгите е най-голямата помощ за бранша през 2020 г., преминала под знака на пандемията от коронавирус. Така са отговорили близо три четвърти от общо 63-ма книгоиздатели и книготърговци, които са участвали в проучването на асоциация "Българска книга".

Данък добавена стойност беше намален през юли 2020 г. от 20% на 9% за книгите.

Другите мерки в помощ на бранша, предложени от държавата - кампаниите за захранването на библиотечните фондове и програмите на Национален фонд "Култура", са посочени като ефикасни съответно от 20% и от 7.9% от участниците в анкетата.

Като фактори с най-негативно влияние върху бизнеса книгоиздателите и книготърговците посочват затварянето на моловете (52.4%), цялостната намалена покупателна способност на потребителите (47.6%), непровеждането на най-голямото книжно изложение в страната - Софийски международен панаир на книгата (44.4%).

Ефектът е по-малко нови заглавия на пазара спрямо планираните за 2020 г., посочват над половината от анкетираните (54%).

Безспорната тенденция на отминалата година е ръст в онлайн продажбите. Над две трети от анкетираните (68%)имат повишение на продажбите от собствения си онлайн магазин в сравнение с продажбите от книжарници. Въпреки това според близо половината (49%)от участниците в проучването делът на продажбите чрез собствен електронен магазин представлява едва 10% от общия дял на приходите през 2020 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?