Намалените надценки принудиха пациенти да доплащат лекарства

Мярката на здравния министър Десислава Атанасова за намаляване на надценките на аптеки и дистрибутори с по 2% вместо да доведе до поевтиняване на лекарствата е оскъпила някои медикаменти за крайния потребител.

Пациентски организации се оплакаха в четвъртък, че на хората им се налага да доплащат в аптеките за лекарства, които по принцип са 100% платени от НЗОК. Родители на деца с диабет е трябвало да доплащат по три лева за аналогов инсулин, а други пациенти с хронични заболявания са доплащали за различни медикаменти между 1 и 10 лева.

Фармацевти са обяснили, че все още имат количества, които са купени преди намаляването на надценките на лекарствата с 2% и трябва да се продават по този начин, докато се изчерпат.

Здравният министър Десислава Атанасова коментира в четвъртък казуса като "липса на всякаква отговорност от страна на аптеките".

По думите ѝ аптеките отдавна са знаели с колко процента ще бъде намалена надценката от търговците на едро и на дребно. “Това че сега се появяват такива сигнали и хората доплащат и то за лекарства, които се покриват на сто процента от здравната каса, е просто безумие“, коментира Атанасова.

Тя допълни, че в Изпълнителната агенция по лекарствата, която контролира цялата дейност, свързана с регистриране, отпускане и продажба на едро и на дребно на лекарства, няма постъпили сигнали от граждани и помоли всички, които имат подобни сигнали да се обръщат първо към институциите.

Споделяне

Още от България