Намалените такси за роуминг в ЕС ще са факт за лятната ваканция

Намалените такси за роуминг в ЕС ще са факт за лятната ваканция
Гражданите на ЕС, които ще карат лятната си ваканция в страни от съюза, ще могат да се възползват от по-ниските такси за роуминг на мобилните си телефони, смята Европейската комисия (ЕК).

След като в четвъртък комисията по индустрията в Европейския парламент (ЕП) одобри драстичното намаляване на таксите, говорителят ѝ заяви, че новите условия могат да влязат в сила “най-рано през юли” и това е “много добра новина за европейските потребители”.

Той добави, че на мобилните оператори не се отнема възможността за конкуренция, стига да действат в рамките на новите "тавани" за таксуване при роуминг

Намаляването на таксите бе гласувано с голямо мнозинство в комисията – 45 “за”, трима “против” и един въздържал се, предаде EUobserver.  

Според гласуването позвъняване от мобилен телефон, регистриран в една страна в ЕС, към мобилен телефон в друга, не може да се таксува повече от 40 евроцента за минута, а получаване на мобилно обаждане от друга страна в съюза - максимум 15 евроцента, плюс ДДС.

Предложението предвижда таксите да се начисляват автоматично, без да е необходимо ползвателите на мобилни телефони да променят договорите си с операторите и без никакви такси допълнителни такси.

Мобилните оператори винаги са оправдавали таксите за роуминг с разходите, които имат при прехвърляне на разговори към конкурентни мрежи.

ЕК обаче изчисли, че тяхната печалба от такива операции е около 8,5 милиарда евро на година.

“Имаме страна членка, където в момента плащате по пет евроцента за минута разговор. Ако излезете от тази страна и телефонирате вкъщи, плащате три евро. Никой не може да обясни защо това е оправдано”, каза  австрийският дясно-центристки депутат Пол Рубиг, който изготви парламентарния доклад.

Телекомуникационните компании обаче не са убедени, че законодателството ще е от полза, предаде ББС.

Айрини Цаферато от GSM Europe, лобистка група, която работи за мобилни оператори, твърди, че цените вече така или иначе падат заради конкуренцията.

“През последните две години цените паднаха с около 25% и потребители, които пътуват често, могат да избират специални тарифи, които намаляват сметките им дори още повече”, каза тя.

Ако имаме задължителни ценови тавани, част от услугите в крайна сметка ще се окажат на загуба, допълни тя.

Резултатът от това гласуване е много солидна база за нашите преговори със страните членки, каза австрийският евродепутат Пол Рубиг и изрази увереност, че новите такси ще влязат в сила преди лятната ваканция.

Предстои мярката да бъде гласувана от всички 785 депутати в ЕП на пленарната си сесия между 10 и 12 май, а министрите на страните членки, отговарящи за телекомуникациите, ще дискутират решението на 7 юни.

Ако министрите одобрят решението, срещу което по-рано възразяваха Франция и Великобритания, то ще влезе в сила след официалното му обнародване, което се очаква да отнеме няколко седмици.

Вивиан Рединг, която отговаря за информационното общество и медиите в ЕК и която в момента е на посещение в Китай, изрази голямото си задоволство от гласуването в ЕП. "Отворих бутилка шампанско, след като бях информирана за резултатите от вота, които ще бъдат много голяма полза за ползващите мобилни телефони", е заявила тя по телефона, цитирана от неин говорител.

Еврокомисията за пръв път се зае с въпроса за роуминга през 2000 г.

Споделяне

Още от Европа