Намалиха дела на БТК, който ще се продава срещу компенсаторки

Променя се броят на акциите от държавното участие в Българската телекомуникационна компания, които ще се продават чрез публично предлагане на фондовата борса срещу непарични инструменти, съобщиха в сряда от Агенцията за приватизация.

От 2 887 648 те остават 2 869 573, което е приблизително 34,78% от капитала на дружеството. Отделно държавата си запазва правото на една акция.

Броят на търгуваните книжа намалява заради наличието на уважени реституционни претенции, които ще бъдат изпълнени с акции от капитала на БТК. Агенцията за приватизация заделя за тази цел 18 075 акции, които представляват 0,22% от капитала на телокомуникационната компания.

Във вторник книжата на БТК бяха качени на неофициалния сектор на Българската фондова борса. Очаква се продажбата на акции от компанията срещу компенсаторки да стартира в началото на февруари. В подготовка за търговията пазарът на компенсаторни инструменти остава много силен, като цената на записите и боновете в сряда варираше между 1,06-1,09 от номинала им. Във вторник на борсата компенсаторките удариха рекорда от 1,11 от номинала.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?