След решение на Софийския апелативен съд:

Намаляха разкритите отвличания по делото "Наглите"

Председателят на състава с особено мнение. Смята, че казусът трябва да се върне на първа инстанция

Снимка: БГНЕС

Похищенията, които преди близо година съдът прие за разкрити по делото срещу т.нар. банда на "Наглите" намаляха с три. Така освен за отвличането на Румен Гунински-младши, вече няма виновни и за тези на рецидивиста Васил Маникатов, бившия митничар Георги Георгиев-Пурата и на Борислав Атанасов.

 

Това става ясно от решението на Софийския апелативен съд (САС), който разгледа казуса на втора инстанция. Въпреки това магистратите потвърдиха тежките присъди, постановени през април м.г. от Софийския градски съд (СГС) на половината от осемте подсъдими за общо 12 похищения и един опит.

 

Според втората инстанция няма достатъчно доказателства за участието на Ивайло Евтимов-Йожи в отвличанията на Маникатов, Пурата и Атанасов, както и за участието на Прокопи Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето в похищенията на Маникатов и Георгиев. Любомир Димитров-Гребеца пък бе оправдан за отвличането на Георгиев, за което той бе обвинен само като помагач. За тези три похищения обаче няма други обвинени и така те се оказват изцяло неразкрити.

 

Преди оповестяването на решението на съдиите Мария Митева, Христина Михова и Калинка Георгиева от прокуратурата поискаха да бъдат постановени ефективни присъди на всичките осем подсъдими.

 

Председателят на състава съдия Митева пък смята, че делото трябва да бъде върнато за ново разглеждане на първа инстанция заради допуснати съществени процесуални нарушения. По тази причина тя е подписала решението с особено мнение. Предстои казусът да бъде разгледан и от Върховния касационен съд.

 

След решението на САС наказанията, постановени от СГС на четирима от бандата, остават същите – Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопий Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето ще лежат по 18 години зад решетките, Любимир Димитров-Гребеца – 15 години.

 

Потвърдени бяха и оправдателните присъди на братята Радослав и Митко Лебешковски, които още на първа инстанция бяха признати за невинни по обвиненията си за участие в бандата, както и че са помагали за част от отвличанията. Те обаче са осъдени условно на по съответно 1 с 3 години изпитателен срок и 2 с 4 години изпитателен срок за притежание на 50 патрона и два газови пистолета, незаконно преработени в бойни.

Останалите двама подсъдими Павел Петков-Павката и Цветозар Славчев-Цуро бяха оправдани по всички обвинения и от втората съдебна инстанция, тъй като срещу тях прокуратурата не успя да представи почти никакви доказателства.

За доказано разкрити Апелативният съд приема отвличанията на Илиян Цанев, Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджо Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, Киро Киров и опита за похищение на Борислав Динев.

Делото срещу "Наглите" бе първото знаково за ГЕРБ, което започна още в началото на 2011 г. Процесът присъстваше в почти всяко публично изказване на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който не пропускаше да изтъкне, че едва след неговото влизане във властта "епидемията" от отвличания е била спряна.

Той коментира делото за последно само преди ден по време на последния си отчет като МВР шеф в Гранитната зала на Министерския съвет. Там бяха дошли и потърпевшите от групата Ангел Бончев и Киро Киров, както и майката на Джорджо – Катрин Маркова.

Макар че, многократно делото "Наглите" бе отчитано като небивал успех срещу организираната престъпност, наред с процеса "Килърите", казусът изобилстваше от гафове на МВР и прокуратурата. Те подробно бяха описани в мотивите към решението на първа инстанция.

 

Сред тях бе идеята на разследващите да представят пред съда записи от разпити на подсъдими, на които присъстват зам.-главният прокурор Бойко Найденов, както и шефът и зам.-шефът на ГДБОП Станимир Флоров и Валентин Цоновски. СГС обаче определи тези записи, като "законово неприемливи".

"Това показва, че по естеството си подслушаната и документирана посредством СРС "беседа" не е нищо друго освен разпит на задържано лице без да са му разяснени правата и без да са осигурени минимално изискуемите гаранции за защита. Подобно тежко заобикаляне на закона не може да бъде толерирано от съда, който при формиране на фактическите си изводи е задължен да изключи упоменатите специални разузнавателни средства", посочваше съдия Виолета Магдалинчева от СГС

Друг сериозен гаф на разследващите, споменат в мотивите на СГС, бе следственият експеримент, проведен с един от потърпевшите – Мехмед Чакър. Тъй като той не владее писмено български език, задължително е било присъствието на преводач. Такъв обаче не е бил осигурен и затова в тази роля влиза съпругата на Чакър.

Тя обаче не е била официално назначена като преводач, не е била запозната със задълженията, които има при провеждането на подобно процесуално действие, както и с отговорността, като ще носи при неверен превод. Освен това заради близкото си родство с жертвата изобщо не е имала право да изпълнява такава роля в експеримента.

Още през октомври 2011 г. стана известна и друга грешка на разследващите. Наложи се един от наблюдаващите прокурори – зам.-градският обвинител на София Бисер Кирилов, да си направи отвод от процеса, тъй като се оказа, че без знанието на съда е инициирал оглед на къщата на свидетеля Иван Велев. Велев е собственик на къща в село Петровене, където се предполага, че е бил държан Гунински-младши. На огледа е присъствал и потърпевшият, което обезсмисли провеждането на нов следствен експеримент с негово участие, вече назначен от съда.

От мотивите на първа инстанция ставаше ясно още, че вината на Културиста, Йожи, Релето и Гребеца е доказана основно благодарение на показанията на Валентин Михайлов-Ихтиманския, за когото СГС още при произнасянето на присъдата уточни, че има достатъчно данни, за да се заключи, че и той е бил част от бандата.

Това неведнъж бе повод за защитата да възрази, че показанията му не могат да се приемат за достоверни, тъй като целта му е да се спаси от наказателна отговорност. Бе посочено и че абсолютно неоснователно прокуратурата е избрала Михайлов и другия защитен свидетел Найден Недев и не ги е привлякла като обвиняеми.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?