Намалява надписването на площи за фермерските субсидии

Намалява надписването на площи за фермерските субсидии

Тази година фермерите са били по-коректни при подаването на заявления за изплащане на директни евросубсидии и надписаните площи са 7 процента, докато миналата година са възлизали на 9 процента, дублиращите се терени, за които двама арендатори или собственици са поискали преки плащания, също са много по-малко от 2008 г. и са около 0.06 на сто от общо заявените 3.4 млн. ха за финансиране от европейските фондове. Информацията бе изнесена от новото ръководство на Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ) по време на заседанието на парламентарната комисия по земеделие в сряда.

За кампания 2009 г. над 95 хил. земеделски производители са поискали евросубсидия, което е повече от предходната година. Между тях ще бъдат разпределени 287 млн. евро, което прави по 162 лв. за хектар обработваема площ, частичното им изплащане ще тръгне от октомври, а пълното ще приключи до края на декември. От националния бюджет пък ще им бъдат раздадени като доплащания общо 150 млн. лв. за обработваема площ и 60 млн. лв. за отглеждан добитък, каза пред депутатите шефката на ДФЗ Калина Илиева.

Народните представители поискаха от ръководството на Министерството на земеделието и праните да заложат за следващата година повече пари от държавния бюджет за подпомагане на селските стопани, за да може да повишат конкурентноспособността си на европейския пазар.

Бившият зам.-агроминистър Бюрхан Абазов, който сега е депутат от ДПС, посъветва зам.-министъра Преслав Борисов да се ускори актуализацията на ортофото картата, на чиято база се изплащат директните субсидии. Това предизвика гнева на Борисов, който припомни, че именно ръководството, в което участваше и Абазов, забави извършването на самолетни снимки за обновяване на базата данни и сега правителството купува сателитни снимки, за да не бъдат орязани директните плащания за фермерите.

Илиева съобщи още, че Агенция САПАРД ще изпрати до 5-10 фирми покани за доброволно възстановяване на изплатената им субсидия от предприсъединителната програма, заради извършени злоупотреби. Тя обаче отказа да съобщи имената им, защото били сред 98-те фирми, срещу които има образувани досъдебни производства и това можело да попречи на разследването. Шефката на фонда не уточни и каква сума ще се търси за възстановяване по САПАРД от въпросните нарушителки.

Тя каза, че общо 200 проекта са вписани в книгата на длъжниците за извършени нарушения, част от оки5то административни, и те ще трябва да връщат в различна степен част от изплатените им европейски субсидии. Това е оценено от Брюксел и е част от решението за отблокиране на спрените преди повече от година и половина 140 млн. евро, от които реално страната ни може да усвои не повече от 90 млн. евро, тъй като от проекти за 30 млн. лв. са се отказали самите фермери.

Стана ясно още, че е било възстановено плащането по една от другите мерки по САПАРД – за общински проекти, която бе спряна по решение на българското одитно звено във финансовото министерство, контролиращо усвояването на европейските средства. Мярката за около 100 млн. евро е била спряна заради това, че при провеждането на обществените поръчки от страна на местните власти не е бил включен представител на Агенция САПАРД.

Това дало повод на Европейската комисия да предупреди България да не прехвърля този проблеми и в Програмата за развитие на селските райони до 2013 г., която е за 3.2 млрд. евро и е най-голямото перо от еврофондовете за страната ни.

В момента програмата е задръстена от подадени проекти, каза още шефката на ДФЗ. Тя посочи, че когато поела поста преди около три седмици подадените проекти по програмата били 10 хил., като за периода 2007-август 2009 г. фондът одобрил и подписал 2300 договора. При новото ръководство били одобрени вече 1400 проекта, основно по мярката за подпомагане на младите фермери и предстои подписването на договори. За да може да навакса ДФЗ с проектите, ще се поиска от Министерски съвет назначаването на още 171 експерти във фонда, на които ще се плащат заплати като извънреден щат с пари от техническата помощ на програмата, обясни зам.-председателят на земеделското звено Станислав Симеонов.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?