Намалява оптимизмът на австрийския бизнес у нас

Улрике Щрака (вдясно) представи резултатите от анкетата сред австрийския бизнес

Австрийските фирми с бизнес в България са по-малко оптимисти за състоянието на икономиката в страната през 2020 г. спрямо очакванията си за миналата година. Те свиват плановете си за инвестиции и остават притеснени за намирането на квалифицирани служители, както и за върховенството на закона. Това сочи официалното проучване за нагласите на австрийския бизнес в България, обявено в сряда от Улрике Щрака, ръководител на Австрийското търговско представителство у нас.

Според изследването за инвестиционния климат у нас 87.5% от опериращите у нас австрийски фирми биха инвестирали отново, ако трябваше да направят този избор днес, но очакват повече мерки срещу корупцията и престъпността.

Половината от компаниите очакват от правителството повече действия срещу корупцията и още мерки за правната сигурност, а 39 на сто – предвидима икономическа политика.

Най-голямото предизвикателство остава намирането на квалифицирани служители или такива, които са склонни да преминат обучение във фирмата. За 48 на сто от запитаните проблем е квалификацията, а за 39 процентна – въобще намирането на на работници. Производителността на труда е проблем за 33 на сто от австрийските фирми, а за 34% - инфраструктурата.

Спрямо миналогодишното допитване по-малко участници в анкетата оценяват цялостното представянето на техните фирми през изминалата година като добро и очакват подобрение през 2020 г. Само една пета от австрийските фирми планират ръст на инвестициите си в България през 2020 г., докато миналата година такова намерение са имали 38 на сто от тях.

Две трети от участвалите в проучването очакват положително развитие при въвеждане на еврото в България.

С ниво на инвестициите от 4.041,4 млн. евро (според данни на БНБ) Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори. Най-големите сред тях са "Телеком Аустрия", притежаваща телекома А1, енергийната ЕВН, "Райфайзен банк", застрахователната "Виено Иншурънс Груп", търговската верига "Била", предприятията "Кропошпан", "Монди", "Кнауф" и др.

От Австрийското търговско представителство посочват, че в последната година е имало запитвания от различни австрийски фирми, които разглеждат България за потенциални инвестиции, но страната ни се конкурира със съседните държави.

Предимствата на България – ниските данъци и изгодната работна ръка, вече не са достатъчни, за да компенсират трудностите като липса на кадри, недостатъчна правна сигурност, слаба инфраструктура, смятат от представителството.

Щрака отбеляза, че за периода януари-септември 2019 г. чуждестранните инвестиции в България са били на плюс основно заради портфейлните инвестиции, а не толкова заради вложения в дълготрайни активи. Според нея, по-добри условия за инвестиране и стабилен бизнес климат биха привлекли повече инвеститори.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?