Намаляването на цената на парното е свалила сметките с 5 лв. в София

Намаляването на цената на парното е свалила сметките с 5 лв. в София

Намаляването на цената на парното е свалила средно сметките с 5 лв. в София.

Средната месечна сметка за парно е около 100 лв. през отминалия сезон, при 105 - 106 лв. през зимата на 2011 - 2012 г., съобщи Ася Ангелова, председател на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство пред БТА.

Причината за поевтиняването е по-късия отоплителен сезон и намалението на цената.

Сезонът започна в началото на ноември 2012 г., а цената на услугата беше понижена на два пъти - от 1 януари със 7%, а от 1 април - с още 3.8%.

Ангелова не очаква изравнителните сметки да шокират потребителите. След края на отоплителния сезон при изготвянето на изравнителните сметки не е имало драстични отклонения.

Срокът за рекламации по изравнителните сметки за парно изтече на 5 август. Данните от финалното изравняване ще бъдат изпратени на домакинствата във фактурите за юли. По данни на топлинните счетоводители клиентите им с коригирани изравнителни сметки са 2-5%.

Топлинните счетоводители напомнят, че клиентите трябва да подменят уредите си за дялово разпределение, чийто експлоатационен срок изтича след десетата година. По приблизителни данни между 20 и 25 на сто от топлофицираните софиянци вече са подменили уредите си.

Споделяне

Още от Бизнес