Намаляват малките влогове, растат големите

Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на БАКБ

Намаляват малките депозити в банките до 1000 лв., а се увеличават големите, заяви Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на Българо-Американска Кредитна банка (БАКБ), цитирайки статистиката на Българската народна банка.

"Ние искаме да насърчаваме спестовността. Много хора имат желание, но нямат възможност да спестяват. Поради това се наблюдава следната тенденция: намалява броят и сумата на депозити до 1 000 лева, а при тези със сума между 20 000 лв. и 200 000 лв. ръстът е двуцифрен. За нас е важно хората да бъдат запознати с иновативните продукти, с всички възможности за спестяване и да бъдем полезни за тяхното финансово планиране", добави Георгиев.

БАКБ и финансовият портал "Моите пари" представиха в сряда съвместно онлайн проучване за спестовните банкови продукти, извършено в периода май - юни 2019 г. с участието на 522 респондента от цялата страна.
Българите спестяват дългосрочно, най-вече за пенсионна възраст, сочат данните.

26% от анкетираните са казали, че имат депозит от над 10 години. Според 28% основна цел на влога е спестяване за пенсионна възраст. Първоначална вноска за жилище, образование, здравни разходи, покупка на кола или пътуване в чужбина са сред другите важни цели, за които анкетираните отделят средства.

Гъвкавостта на продукта и лихвата предопределят избора на банка и депозит, показва още проучването.

За 38% от хората гъвкавостта на депозита, тоест възможността за довнасяне на допълнителни суми и за теглене са водещи при избора на продукт. Над 65 % от анкетираните биха довнасяли допълнителни суми, ако договорът им го позволява.

34% от хората с влог посочват размера на лихвата като водещ критерий при избор на настоящата им оферта. Въпреки това, според данните от проучването, почти 25% от депозитите са на относително ниска лихва - между 0.20% до 0.30%, а едва 18% са на лихва над 1% годишно.

Българинът все още избира влог със срок 12 месеца, сочат още данните. Следващи по популярност са 6-месечните депозити. Рядко хората се съгласяват на договор за 2 или 3 години.

Споделяне

Още от Бизнес