Намаляват мигрантите, пристигащи в Европа по море

Австрия предлага промени в европейската система за прием на мигранти

Намаляват мигрантите, пристигащи в Европа по море

Броят на мигрантите, пристигнали в Европа по море през миналата година е намалял с две трети в сравнение с 2015 г., съобщи европейската гранична служба Фронтекс в петък.

През 2016 г. в Европа по море са пристигнали 364 000 души. В Гърция през Егейско море са дошли 182 500 мигранти, което е спад със 79 процента в сравнение с 2015 г. Това се дължи на влизането в сила на споразумението между ЕС и Турция за спиране на мигрантите, тръгнали към ЕС, както и на засиления контрол по Балканския миграционен път.

Увеличава се обаче броят на мигрантите, дошли миналата година в Европа от Африка. Около 181 000 мигранти са дошли по този начин в Италия миналата година, което е увеличение с 20 процента в сравнение с 2015 г. Най-много мигранти, пристигнали в Италия по Средиземноморското трасе, са от Нигерия, Еритрея и Гвинея. Сирийци, афганистанци и иракчани също ползват този маршрут след затягането на контрола по Балканския път.

Неотдавна Международната организация по миграциите каза, че 2016 г. е била най-смъртоносната за мигрантите в Средиземно море, където са се удавили почти 5000 души.

Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил потвърди в петък информацията, появила се във в. "Билд", че Австрия предлага промени на европейската система за прием на мигранти и бежанци в ЕС, предаде ДПА.

"ЕС трябва да намали миграцията, като забрани кандидатите за статут на бежанци да подават молби на европейска територия. За целта ЕС трябва да създаде центрове извън съюза, в които да се подават тези заявления", смята Доскоцил.

"Това ще спаси живота на много хора и ще намали случаите на трафик на мигранти", заявява министърът в документ, съдържащ неговото предложение за промяна на европейските правила за прием на мигранти. В него се предлага Нигер да е едно от местата, където да има центрове за прием на молби за предоставяне на статут на бежанци.

Според министъра на отбраната в тези центрове извън ЕС европейски чиновници бързо ще обработват молбите на кандидатите и ще решават кой има нужда от защита. Кандидатите, преодолели това препятствие, ще бъдат после директно прехвърлени в страни членки на ЕС.

В документа се предлага и въвеждане на таван на европейско ниво за приема на кандидатите за убежище и се отбелязва, че всяка страна има определен капацитет за прием на бежанци. Отвън него имиграцията в тази страна е невъзможна.

Споделяне

Още от Европа