Намаляват новооткритите петролни находища

Петролното производство на страните, които не членуват в ОПЕК, вероятно ще се увеличи през 2004 г., но спадът в броя на новооткриващите се находища ще бъде истинско предизвикателство в бъдеще, прогнозира днес Центърът за глобални енергийни изследвания в Лондон.

Производството на страните извън картела се очаква да нарасне с 1,5 милиона барела дневно през 2004 г., допълва специализираният институт, чиито прогнози се следят внимателно от пазара. Това е, при условие че руските компании продължат да инвестират активно в нови технологии за проучване и не бъдат обезкуражени от неотдавнашните конфликти на Юкос с правителството.

Лондонският изследователски център отбелязва, че при нови развития в петролните полета в Африка, Бразилия и в дълбоките води на Мексиканския залив и увеличение на предлагането на Канада, може да се очаква по-голям обем на производството на страните извън ОПЕК.

През 2003 г. Русия е осигурила 90% от увеличението от 930 000 барела дневно в добива на страните, които не членуват в петролния картел. Изправени пред известно забавяне в откриването на нови находища, петролните компании са принудени да добиват повече петрол от традиционните полета, които вече достигнаха апогея си и сега клонят към упадък.

75% от новия принос към петролните и газовите запаси през последните 10 години идват от вече съществуващите петролни полета, а приносът на новите е едва 25 процента.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес