Намаляват парите по програма за заетост на хора с уврежданията

Рязко намаляват средствата по националната програма "Заетост на хората с увреждания". Това съобщава в събота БНР, цитирайки Елка Тодорова от Националното сдружение на хората с увреждания.

Рестриктивната политика започва още през 2010-та година, когато и по Националния план, и по Националната програма за обучение и заетост на хората с увреждания се намаляват средствата за новосключени договори за работодателите, казва Елка Тодорова.

През 2014-та година по тази програма са наети едва 100 души с увреждания. У нас тези хора в трудоспособна възраст, обаче са 200 хиляди. Едва 14 хиляди и 500 от тях са регистрирани в бюрата по труда. Демотивацията им се дължи и на това, че в повечето случаи работодателите освобождават наетия за 2 години човек, когато приключи подкрепата от държавата за него в рамките на минималната работна заплата.

От Националното сдружение на хората с увреждания смятат още, че поне 600 човека с увреждания всяка година трябва да бъдат наемани на работа. У нас липсва и специализирано посредничество за наемане на работа, с индивидуален подход, според заболяването на човека, потребностите и квалификацията му, категорични са от неправителствения сектор.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?