Намаляват се таксите за техническа проверка на водомери и топломери

Намаляват се таксите за техническа проверка на водомери и топломери

Правителството прие промени в тарифата за таксите, събирани от Българския институт по метрология (БИМ), с които те се намаляват, премахват или диференцират, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Целта е да се създаде по-благоприятна бизнес среда за лицата, които използват услугите на БИМ, посочват от кабинета.

Предвидена е възможност за намаление с 30 на сто на таксите в случаите, когато производителят или вносителят осигурява еталони и помощен персонал за собствена сметка, както и протоколи за изпитване на средства за измерване от акредитирана лаборатория или от национален метрологичен институт.

За извършване на последващи проверки и метрологични експертизи на разходомери за газ, водомери и топломери, таксите ще бъдат по-ниски с 20% такси.

Намалени са и таксите за предоставяне на официални справки от регистъра на одобрените типове средства за измерване и издаване на дубликат на удостоверение за одобрен тип.

Отпадат таксите за издаване на свидетелство за одобрен тип устройство или система с фискална памет, за електронен касов апарат с фискална памет и за електронен таксиметров апарат с фискална памет.

Тарифата се привежда в съответствие с действащото законодателство, като отпадат такси за услуги, за които вече няма нормативно основание да бъдат извършвани от БИМ, и в същото време се въвеждат такси за услугите, вменени на БИМ след 2013 г., допълват от правителствената пресслужба.

Споделяне

Още от Бизнес