Намаляват селищата на воден режим

Засегнати са 83 702 души, най-тежко е положението в Омуртаг

Намаляват селищата на воден режим

В 15 области на страната има населени места с нарушено подаване на вода. Общо 83 702 души са засегнати от водния режим. Най-тежко е положението в Омуртаг, където хората вече са свикнали на него, след като от 30 години нямат постоянно вода от чешмата. Това става ясно от отговора на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) до Mediapool.

Въпреки високите температури и продължителното засушаване, има подобряване в показателите спрямо октомври 2013 г., когато над 90 хил. българи бяха на воден режим, а в Омуртаг беше обявено бедствено положение и жителите му излязоха на протест след като повече от десет дни останаха без капка вода. Тогава правителството на Пламен Орешарски обяви програма за борба с липсата на вода за 20 млн. лв., която получи финансиране през следващата година.

В момента на различен режим на водата са 8 града и 114 села, съобщиха от МРРБ. Освен в Омуртаг, с нарушено подаване на вода са още градовете Елена, Мизия, Севлиево, Земен, Тетевен, Мадан и Годеч.

Причината е в намаляването на дебита на някои водоизточници, както и повишената консумация на питейна вода, заради по-големия брой приходящи през летния сезон и поливане на насажденията, посочват от МРРБ.

Според регионалното министерство в преобладаващите случаи водата се ограничава до няколко часа и то предимно през нощта.

Единствено жителите на Омуртаг, които са около 8000, са с "по-продължителен период на нарушено водоснабдяване е Омуртаг". За отстраняване на проблема и обезпечаване на необходимото водно количество за града се изпълнява проект за възстановяване проводимостта и техническите параметри на довеждащия водопровод, се казва в отговора на МРРБ.

Проблемът е с дългия 18 километра водопровод от язовир "Ястребино" до помпената станция в града и съоръженията към него. Той се рехабилитира по договор за инженеринг от дружество по закона за договорите и задълженията "ВиК Омуртаг – 2014" за 468 729 лв.

От регионалното министерство посочват, че за да се реши проблемът с режима на водата в някои населени места всяка година се осигуряват средства за проучване и изграждане на нови водоизточници и резервоари, както и за реконструкция на довеждащи водопроводи и вътрешни водопроводни мрежи на населените места.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?