Намаляват замърсяванията по речните корита

Ековедомството отчете намаляване на замърсяването на реките в отпадъци

Има тенденция за намаляване на замърсените участъци по реките и прилежащите им терени, заяви заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков пред журналисти в петък, когато отчете резултатите от проверките, наредени от екоминистъра преди време.

От извършени 636 проверки през 2015 г. са установени 92 нарушения, а от началото на тази година откритите нередности са 21.

Резултатите от инспекциите показват, че е извършено почистване на 484 участъка от леглата и дерета на реките, замърсени с отпадъци.

През тази година основно замърсени са малките населени места,  където хората масово изхвърлят отпадъци в деретата на реките, отбеляза Живков. по думите му обаче, ако продължават проверките и превантивната дейност, до 2-3 години нерегламентираните сметища по реките ще останат в историята.

От наложените 92 наказателни постановления през миналата година, 82 са обжалвани - за 175 хил. лв., допълни Ваня Димитрова от дирекцията "Политики по околна среда" в екоминистерството. Без възражения се приети 10 наказателни постановления - за 29 800 лева. Приключили са съдебните производства по 50 наказателни постановления, като съдът е потвърдил 28 от тях - за 64 700 лева, и е отменил 22 наказателни постановления - за 44 100 лева.

В две общини речните корита продължават да са замърсени, въпреки направените предписания за почистване през миналата година - поречието на р. Осеновска от с. Долно Осеново до река Градевска, на територията на област Благоевград, и в землището на шуменското село Ивански.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?