Намерена е европейска формула за Белград и Прищина

Президентът и премиерът на Косово Aтифете Яхяга и Хашим Тачи с представителката на ЕС Катрин Аштън (посредата)

Европейският съюз изготви формула за споразумение между Белград и Прищина, която са приели и двете страни и "остана само фината работа", съобщават днешните сръбски вестници, цитирани от БТА.

Според договора Прищина ще даде на сръбските общини нови компетенции. Сръбските общини ще прехвърлят тези компетенции на Съюза на сръбските общини, в чийто състав влизат четири общини в северно Косово и шест в южно Косово, пишат вестниците, позовавайки се на източници, близки до ЕС.

От тази формула ще бъдат доволни и едната, и другата страна, и що се отнася до ЕС, споразумение между Белград и Прищина е постигнато, останала е само фината работа, пишат "Блиц", "Данас" и "Политика".

Прищина ще каже, че с прехвърлянето на компетенции на общините не е направила отстъпки, а сръбската страна ще може да каже, че Съюзът на сръбските общини все пак е получил някакви компетенции.

Прищина отказва да предостави на общините нови компетенции, докато Белград иска те да бъдат колкото може по-големи и това ще бъде предмет на по-нататъшни преговори.

Споразумение е възможно да бъде постигнато през април, а прилагането му да започне през юни, пише още по темата вестник "Данас".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани