Намерени са 30 тела на загинали в катастрофата на самолета на "ЕърЕйша"

Намерени са 30 тела на загинали в катастрофата на самолета на "ЕърЕйша"

При издирвателните операции в района на разбилия се пътнически самолет на "ЕърЕйша" са открити още 21 тела на жертви. С това общият брой на открити жертви от тази катастрофа става 30, съобщават осведомителните агенции в петък.

Повечето тела днес са били открити от американски военен кораб, посочва Асошиейтед прес. Пет от тях все още били привързани с предпазен колан към седалката.

Кораб на индонезийските военноморски сили с помощта на сонар е открил опашката на катастрофиралия самолет на дъното на океана на дълбочина 29 метра, съобщи капитанът на кораба, цитиран от ДПА.

На 28 декември самолетът "А320-200" на индонезийския филиал на малайзийската компания "ЕърЕйша" със 162 души на борда изчезна от екраните на радарите около 40 минути след излитане от Индонезия на път за Сингапур. Смята се, че самолетът се намира на дълбочина между 25 и 32 метра в Яванско море.

Отломките от кабината на падналия самолет в петък са доставени в главната база на спасително-издирвателната операция в град Панкаланбун.

Националната агенция за безопасност в транспорта на Индонезия заяви намерение да се съсредоточи върху намирането на черните кутии на самолета. „Ние ще фокусираме своите усилия върху търсенето на черната кутия. Въпросът са местонахождението ѝ засега остава отворен, но ние я търсим”, каза директорът на службата Татанга Курниади.

Многонационален екип специалисти, въоръжени с акустично оборудване, ще пристигнат на предполагаемото място на потъване на самолета край Борнео, подпомагайки търсенето на черните кутии на самолета, предаде Ройтерс. Френската агенция за разследване на катастрофи съобщи, че кораб с два хидрофона ще пристигне на мястото с френски, сингапурски и индонезийски експерти на борда. Екипите се надяват на „значителен напредък”.

Екип от руското министерство на извънредните ситуации е пристигнал в Индонезия със специално оборудване, за да участва в издирването, предаде РИА Новости. В екипа са 72-ма експерти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят