Намерени са части от разбилия се самолет на "ЕърЕйша"

Намерени са части от разбилия се самолет  на "ЕърЕйша"

Спасители откриха нови четири големи обекта в района, където издирват катастрофиралия самолет на авиокомпания "ЕърЕйша" (Air Asia), съобщи в събота директорът на индонезийската Национална спасителна и издирвателна агенция Бамбанг Соелистио.

Най-големият от тези обекти достига 18 метра дължина и 5.4 метра широчина. Намерени са на дълбочина 30 метра. Все още обаче не са открити черните кутии на самолета, посочи индонезийският представител.

Международният екип, включващ кораби, самолети и хеликоптери, издирва района на Яванско и на Южнокитайско море за тела на загиналите, за останките от самолета и черните кутии от фаталния полет QZ8501.

Намерихме четири големи части от самолета, които търсихме, заяви Бамбанг Соелистио на пресконференция в Джакарта.

Пътническият самолет на индонезийския филиал на малайзийската авиокомпания "ЕърЕйша" със 162 души на борда се разби на 28 декември в Яванско море по средата на полет между индонезийския град Сурабая и Сингапур.

До момента са открити 30 тела на жертви на катастрофата. Няма оцелели, а основните части от корпуса на самолета Еърбъс А320 не са извадени.

Повечето от телата вероятно се намират в основния корпус на самолета.

Междувременно властите съобщиха, че "ЕърЕйша" е нарушила условията на лицензията си, тъй като не е имала разрешение да извършва полети от Сурабая до Сингапур в неделя- денят, в който самолетът се разби. По този повод властите забраниха на авиокомпанията да лети по този маршрут докато не приключи разследването на трагичния инцидент, предаде АФП. Възможно е да бъдат анулирани лицензите на "ЕърЕйша" в Индонезия, отбеляза представител на властите.

Самописците на катастрофиралия самолет ще се издирват от руските спасители, изпратени в събота от Москва, които разполагат със самолет амфибия Бе-200. Това съобщи Татанг Курниади, оглавяващ индонезийския комитет по сигурността в транспорта. Русия изпрати в Индонезия общо два самолета със 72-ма спасители, екипирани с високотехнологично оборудване.

Местоположението на два от обектите е установено от индонезийски кораб, оборудван с ехолокатор. На мястото са изпратени водолази, добави Соелистио, цитиран от ДПА.

По-рано в събота бяха намерени други два големи фрагмента от разбилата се машина. В същия район бе забелязано и петно от гориво. Операциите в района обаче са затруднени от лошото време и слабата видимост.

Телата на шест жертви вече са разпознати в индонезийския град Сурабая, откъдето излетя еърбъсът, заявиха от ръководството на полицията в провинция Източна Ява.

Всички разпознати досега са индонезийски граждани. В Сурабая са доставени останките на 30 жертви – 17 мъже и 13 жени, съобщи Антон Кастилани, главен съдебно-медицински експерт в индонезийската полиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?