Намерени са нови самолетни отломки на Реюнион

Намерени са нови самолетни отломки на Реюнион

Малайзийски екип на френския остров Реюнион е събрал още отломки от самолет, включително самолетно стъкло и алуминиево фолио, съобщиха световните агенции.

Транспортният министър на Малайзия Лиоу Тионг Лай каза обаче, че не може да потвърди, че те са от изчезналия преди повече от година полет МН370 на "Малейжа еърлайнс" с 239 души на борда.

"Мога само да заявя, че това са самолетни отломки", посочи министърът.

Пред репортери в Куала Лумпур той каза, че "са събрани много предмети" от острова в Индийския океан, където миналата седмица бе намерена част от крило, за която вчера бе потвърдено, че е от полет 370.

"Новите отломки са изпратени на френските власти за изследване и аз не мога да твърдя, че те са от полет 370", отбеляза министърът.

Той каза още, че Малайзия се е обърнала към властите в съседни райони, включително островите Мавриций и Мадагаскар, с молба да помогнат за събирането на отломки от техните крайбрежия, за да бъде разширена зоната на търсенето.

Лай отново изрази увереността на малайзийските власти, че намереният фрагмент (флаперон) от крило е от изчезналия "Боинг-777". "Печатът за извършеното техническо обслужване, както и цветът на флаперона показват, че той е от самолет на "Малейжа еърлайнс", посочи той.
По думите на министъра в Куала Лумпур "уважават решението на Франция да продължи процеса на идентификация".

"Островът, където е намерена отломката, е френска територия и те имат пълното право да продължат разследването", каза той и добави, че малайзийските експерти ще окажат пълно съдействие.

В сряда премиерът на Малайзия Наджиб Разак каза, че "международната група от експерти убедително е потвърдила, че намереният отломък от самолет действително е от полет МН370".

По-късно обаче парижкият заместник-прокурор Серж Маковяк отбеляза, че е нужна "допълнителна експертиза" на намерения фрагмент, преди да се правят окончателни изводи.

Китайските семейства на пътниците от изчезналия самолет изразиха днес "сериозни съмнения" в съобщението на малайзийския премиер, че намерената отломка наистина е от полет МН 370.

В изявление, написано на ръка и пуснато по социалните медии в интернет, от името на "всички роднини на пътниците от МН370" се настоява "високопоставен представител на правителството на Малайзия" да дойде в Пекин, да се срещне с тях и "да даде обяснения".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?