Намерените в Костинброд бюлетини са над 400 000

Софийската градска прокуратура все още брои намерените в печатницата в Костинброд бюлетини, но към момента техния брой е 400 000 хиляди, обявиха от държавното обвинение във вторник, цитирани от бТВ.

При акцията в "Мултипринт", която се проведе вечерта преди деня за размисъл преди изборите, собственикът на печатницата Йордан Бончев беше обяснил, че намерените бюлетини в печатницата трябва да са между 350-370 000 броя, което е около 5 процента брак. Проверката показа, че част от бюлетините обаче са си напълно редовни и дори са били използвани като резерва по време на вота.

Прокуратурата назначи експертизи, които трябва да покажат дали бюлетините са брак и дали е имало предпоставки за манипулация на изборите. Досъдебното производство за бюлетините се води за извършени изборни престъпления и за длъжностно престъпление от администрацията на правителството по подозрения за неупражнен контрол.

Прокуратурата има доказателства, че бюлетини са изнасяни от печатница и след 8 май, когато приключват взаимоотношенията между Министерския съвет и печатницата "Мултипринт" по обществената поръчка за бюлетините. Това води до съмнения, че е възможно да се злоупотреби с тях.

"Явно някой не си е изпълнил служебните задължения. Оттук нататък предстои да видим дали това е с някаква специална цел или този служител просто немарливо е изпълнявал служебните си задължения. Защото нашият закон е такъв, че ако някой просто немарливо си е изпълнявал служебните задължения - не носи наказателна отговорност. В Наказателния кодекс няма състав, който да криминализира това, че някой печата повече бюлетини от тези, които са възложени от МС”, обяснява прокурорът от Софийската градска прокуратура Стоил Тойчев.

Според него всеки, който има печатница и може да получи файла с вида на бюлетината, може да се снабди с толкова броя, колкото поиска.

"Това дело и този казус ще дадат основание при едни следващи избори възложителите и изобщо държавата да помисли дали е удачно изобщо да бъдат възлагани изработката на изборните материали, на изборните бюлетини на частни фирми или да се възложат на печатницата на БНБ”, коментира зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?