Намереното от “случаен гражданин” писмо с “Р. Овч” разкрива “важни връзки”

Намереното от “случаен гражданин” писмо с “Р. Овч” разкрива “важни връзки”

Писмото на Валентин Димитров е важно за разследването заради изразените отношения в него на арестувания бивш изпълнителен директор на “Топлофикация - София” към други лица. Това каза във вторник наблюдаващият прокурор по делата за източването на дружеството Божидар Джамбазов. Той даде разяснения за резултатите от експертизата на нашумялото писмо, в което е визиран министърът на енергетиката и зам.-председател на БСП Румен Овачров.

Според обясненията на прокурора задържаната кореспонденция на Вальо Топлото сочи важни връзки и схеми. Джамбазов обаче се ограничи да коментира основно неща, които “вече са се случили”.

Писмото доби широка известност, когато копие от него бе разпространено първоначално във вестниците “Уикенд” и “Атака”, а след това и в други медии. В публикуваното факсимиле се наби на очи името “Р. Овч.” и риторичното питане на Валентин Димитров защо Румен Овчаров не му помогне.

Оказа се още, че версията в медиите е дописвана. Експертизата е доказала, че дописванията са извършени от един човек, но това не е арестуваният Димитров. Вписвани са главно имена в празните полета, но името “Р. Овч.” не е сред допълненията. Те са били направени на факсимилетата на оригиналния текст и дописаната версия впоследствие излезе в медиите.

Във вторник бе потвърдено, че случаен гражданин е намерил писмото и го предал “веднага” в МВР. То се намирало в отворен плик. Гражданинът поискал името му да не се споменава, a прокурор Джамбазов отказа да разкрие къде е бил намерен документът, защото така имало възможност самоличността на човека да бъде разкрита.

Първоначално лансираната версия бе, че писмото е открито в кафене след като е било забравено от някой от адвокатите на Валентин Димитров.

Копията от дописваното писмо са попаднали в пощенските кутии на редакциите на “Уикенд” и “Атака”. Подателят е неизвестен, каза още прокурор Джамбазов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?