Нанев качи здравната реформа на хеликоптери

Нанев качи здравната реформа на хеликоптери

За оказване на спешна помощ на места, където болниците ще бъдат закрити, ще се пращат хеликоптери и дори самолети, обяви по време на парламентарния контрол в петък здравният министър Божидар Нанев.

Щедрото обещание на министъра бе провокирано от саркастичната реплика на депутата от левицата Михаил Миков, че в някои общини заради лошата инфраструктура пациентите ще трябва да се извозват с танкове.

"Ако искате и хеликоптери ще има, и самолети и това е подготвено, но още е рано да го кажа", заяви Нанев.

"Машините вече са налични. Те са собственост на Министерството на отбраната и на Министерството на транспорта. До няколко месеца хеликоптерите ще се използват и за медицинска помощ“, каза той.

По-късно Нанев разясни, че всъщност към момента няма никаква готовност за ползването на летателна техника, нито са правени разчети колко би струвало това.

Със сигурност обаче един курс на хеликоптер до отдалечен и труднодостъпен район би излязъл по-скъпо от месечния бюджет на цялата закрита болница. Той посочи, че към момента има само споразумение между министерствата на здравеопазването, вътрешните работи и отбраната.

Идеята за използване на летателна техника за нуждите на медицината търпи развитие, след като през есента бе оповестено, че хеликоптерите ще превозват пациенти, нуждаещи се от трансплантация, органи и медицински екипи, за да не се губи време.

През ноември Министерският съвет дори гласува решение, че здравното министерство и МВР могат да използват хеликоптери на Министерството на отбраната, като разходите бъдат покривани от бюджета на ведомството, което е поискало летателната техника. В това решение обаче Министерството на транспорта не се споменаваше. Посочваше се, че цените за летателен час ще са съгласно ценовата листа Министерството на отбраната.

Между трите министерства обаче има само първоначална договорка, като дори не е ясно кои точно хеликоптери ще бъдат използвани. Може да се допусне, че се имат предвид хеликоптерите Кугър, които Министерството на отбраната купи от френската компания "Юрокоптер". Военното министерство закупи за 358 млн. евро 18 вертолета от "Юрокоптер" – 12 хеликоптера "Кугър" за Военновъздушните сили и 6 вертолета "Пантер" за Военноморските сили. Представител на компанията в България е Николай Гигов.

Те не могат да се използват в мисии, тъй като не са купени необходимите за тях въоръжение и защитни средства. Хеликоптерите естествено не са оборудвани и за медицински цели, което според Министерството на здравеопазването предстои да бъде направено.

Споделяне

Още по темата

Още от България