Нанев смени шефовете на болница рекордьор по дългове

Здравният министър Божидар Нанев смени ръководството на една от най-задлъжнелите болници – пловдивската "Свети Георги". С решение от вторник на общото събрание на болницата министърът на здравеопазването освободи досегашния съвет на директорите – доц. д-р Илия Баташки, доц. д-р Федя Николов, доц. д-р Георги Сафев и доц. Асен Атанасов, и назначи нов съвет на директорите в състав доц. Божидар Хаджиев, Костадин Атанасов и д-р Веселин Иванов.

"Св. Георги" беше и една от първите болници, чието ръководство беше сменено при идването на Радослав Гайдарски като министър, отново заради лошо управление и безконтролно трупане на дългове. Именно тогава директорският пост бе поет от бившия депутат от БСП Илия Баташки.

Просрочените задължения на болниците са се увеличили с 64% за първото полугодие, стана ясно в сряда от справка на здравното министерство. Общият размер на задълженията за периода е нараснал с 10% - от 253.8 млн. лв. на 281.7. Просрочените задължения пък са нараснали от 33.5 млн. лева. на 51.8 млн. лева.

Новият здравен министър Божидар Нанев, който има амбицията да въведе финансова дисциплина в здравния сектор, обяви в сряда, че ще бъдат предприети бързи административни и нормативни промени с цел засилване на контрола и същевременно създаване на възможности за мотивация за работа в системата, включително на мениджърските екипи на лечебните заведения в публичния сектор.

Междувременно стана ясно, че Нанев лично ще поеме ресорът лекарствена политика в министерството, който е един от най-проблемните.

Сред другите приоритети на Нанев са укрепването на системата за спешна медицинска помощ, запазване на медицинските специалисти в страната, разработване на нова методика за финансиране на болничната помощ и стриктен контрол и санкции.

В сряда стана ясно и какви ресори ще поемат заместниците на Нанев. Валерий Митрев ще отговаря за медицинското обслужване, здравното осигуряване в страната и отношенията със съсловните организации на медицинските специалисти.

Любомир Гайдов ще е с ресор управление на програми и проекти в областта на здравеопазването.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?