Нанков измести зам.-министър Крумова, тя ще гради нова агенция за пътна безопасност

БСП определи връщането му в регионалното министерство като "гавра с морала"

Нанков поема поста на доскорошната си заместничка Малина Крумова, сн. БГНЕС

Подалият оставка заради катастрофата край Своге регионален министър Николай Нанков, който отиде в парламента, бе освободен в сряда и веднага премиерът Бойко Борисов го назначи като заместник на поелата доскорошния му пост Петя Аврамова. Нанков заема мястото на Малина Крумова, която според съобщението от Министерския съвет става съветник на премиера.

По-късно обаче вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че на Крумова ще бъде възложена задачата да структурира анонсираната сред катастрофата при Своге държавна агенция към Министерския съвет за повишаване пътната безопасност.

По време на кариерата си в държавната администрация Крумова е била директор по еврофондовете в екоминистерството, където по време на служебното правителство на Марин Райков бе зам.-министър на околната среда. При служебния кабинет на Огнян Герджиков бе вицепремиер по еврофондовете. При третия кабинет на Борисов стана зам.-министър на регионалното развитие с ресори водна инфраструктура и  жилищна политика, а сега ще поеме пътната безопасност.

Самата Крумова обясни пред участниците в  конференция за пътната безопасност, че структурата и устройственият правилник на новата агенция ще бъдат изготвени в следващите няколко седмици. Задачите на Крумова по създаването на новото звено били сформиране на политиката в областта на пътната безопасност, събиране и системен анализ на информацията по темата.

Агенцията ще се занимава и с контрол върху функциите и мерките от всяко едно от ведомствата, ангажирани с проблема, като според Крумова това е ключов елемент. Важна задача на новия орган ще е информираността и просвещаването.

Малина Крумова обясни, че агенцията ще е координиращо звено между ведомствата и институциите, като в нея ще има и гарантирано гражданско участие.

Досегашните ресори на Крумова в регионалното министерство се поемат от Нанков като очакванията са той да отговаря и пътищата, заради предстоящото въвеждане на тол системата. Докато беше министър той лично следеше този ресор.   

Тъй като намеренията Нанков да стане заместник на Аврамова станаха ясни още при гласуването на оставката му като министър на регионалното развитие, сегашното му освобождаване от парламента бе съпроводено с остри коментари от страна на левицата за разбиранията на ГЕРБ относно носенето на политическа отговорност заради загиналите на пътя край Своге.

"Когато като политическа сила решавате да поемате политическа отговорност за нещо, което се е случило в държавата, като приемате оставките на трима министри, единият го правите шеф на банка, другият - зам.-министър, а третият - главен секретар на МВР го правите. Това е отговорност в най-вулгарния мафиотски тип", заяви зам.-председателят на групата на БСП в парламента Антон Кутев.

"Познавам Николай Нанков преди да стане министър. Проблемът ми не е той, а думата отговорност. Не става дума за отговорност, а за смяна на местата и за продължаване на същата линия, посочи още червеният депутат.

Колегата му Драгомир Стойнев от левицата определи връщането на Нанков в ръководеното от него доскоро ведомство като "гавра с морала" и "брутално лицемерие"

"Николай Нанков има изключително висока експертиза и богат опит, както в администрацията на МРРБ, така също и в областната управа", заяви по-рано председателя на депутати на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

"Той е човекът, зад когото съм убеден, че стоят всички журналисти и представители на местната власт, като експерт и човек, който е компетентен за решаване на проблеми, които се поставят пред него", обяви той. "Мога да кажа само- висока оценка и пълна подкрепа от групата на ГЕРБ за него като професионалист и човек, който през годините се е изграждал като изключително квалифициран експерт", заяви Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?