Нанси Макълдауни призова за още мерки за прозрачни избори

Посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни призова в четвъртък партиите доброволно да прилагат повече мерки, залегнали в Обществения договор за свободни и демократични избори в България, особено по отношение на прозрачността на финансирането на политическите партии. Макар че повечето партии подписаха документа, лансиран от неправителствени организации, много от мерките в него не залегнаха в изборното законодателство.

Не бе прието създаването на регионални преброителни центрове с цел да се гарантира по-голямата прозрачност при отчитането на вота и елиминиране на практиките по "купуване" на цели избирателни комисии. Не се прие и идеята гласуването да не става в "тъмна стаичка", а на специални гишета, така че да не може упражняването на вота да бъде документирано.

Според Макълдауни, ако бъдат приложени, мерките за прозрачен вот, поискани от неправителствените организации, "те ще повишат доверието в избирателната система и ще бъдат в интерес на гражданите на България и на нейните демократични институции".

Посланикът приветства завишаването на санкциите за купуване на гласове, което депутатите вече приеха. По думите ѝ това показва, че тази практика е сериозно престъпление.

Споделяне

Още по темата

Още от България