Нанси Шилър: Фондация "Америка за България" е на прав път в подкрепата си за съдебна реформа

Нанси Шилър

На 4 юли, Денят на независимостта на САЩ, президентът на Фондация "Америка за България" Нанси Шилър произнесе кратко слово за духа на американската конституция пред кръжока по конституционно право в Юридическия факултет на СУ, ръководен от проф. Г Близнашки.

Публикуваме текста от Фейсбук страницата на Фондация "Америка за България":

Родена съм и израснах в Илинойс, земята на Линкълн, но преди да дойда в България, живеех в щата Вирджиния. Вирджиния е родният щат на Томас Джеферсън, авторът на Декларацията на независимостта, на Джеймс Мадисън, основният автор на Американската конституция, на Джордж Мейсън, основният автор на Хартата на правата, на Джордж Вашингтон и на Джеймс Монро – четирима бащи-основатели и трима от петимата първи президенти на Съединените щати.

Това е наследство, с което Вирджиния с право се гордее, но както всички знаем, това не е съвършено наследство. Несъвършено, до момента в който Ейбрахам Линкълн написва Прокламацията за освобождение и се приема 13-тата поправка от 1865 година, с които думите "всички хора са създадени равни" се превръщат в закон.

В това именно е мъдростта на нашите бащи-основатели – тяхната визия за Конституцията като жив и развиващ се документ, който се променя според промените в обществото.
Като основополагащ документ на моята страна, Конституцията на САЩ кодифицира основните ценности на нашия народ. Нейният смисъл и структура въплъщават идеята за върховенство на правото, основният и непоколебим принцип, върху който се основава американската правна и политическа система.

Като американски гражданин мога да ви уверя, че всеки американец истински цени и вярва във върховенството на правото. Предвидимостта и устойчивостта на правния ред е ключът към успеха в живота на всеки от нас – когато започваме свой бизнес, когато работим в държавните институции, когато си купуваме дом, създаваме семейство и инвестираме в образованието на нашите деца.

Свързана съм с България повече от 25 години. За това време осъзнах, че българите не са различни в това отношение. В безбройните разговори, които съм имала и продължавам да имам с българи от различни възрасти и професии в цялата страна, думата, която винаги се повтаря е справедливост. Справедливостта и върховенството на правото са от огромно значение за българите.

Това за нас е знак, че Фондация „Америка за България“ е на правилния път с подкрепата си за съдебната реформа в България. Потвърждава го и Официалната позиция на осемте двустранни бизнес камари в България: „Приветстваме важните стъпки, предприети с изменението на Конституцията и Закона за съдебната власт през 2015 и 2016 година. Въпреки това оставаме твърдо убедени, че тези изменения са само началото … В действителност, реформата на съдебната система в България далеч не е завършена. Този процес трябва да продължи с дължимото сериозно и отговорно отношение, поради простата причина, че се явява фундаментална предпоставка за постигането на истинско благоденствие за българската нация — първостепенно и неотменимо условие, което не търпи повече компромиси.“

Тази силна позиция е в синхрон с мисията на нашата Фондация: „Да подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и на институциите на демократичното общество в България и да подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация.”

За мен е привилегия да ръководя Фондация „Америка за България“ в стремежа ѝ да представя истинския дух на Америка и да открива пътища за укрепване на дългогодишната традиция на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

Споделяне

Още по темата

Още от България