НАП: 252 лица са укрили над 21 млн. лв. доходи

252 граждани са укрили доходи над 21.3 млн. лв. Общо недекларираният данък върху доходите е 3 200 000 лв, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП) във вторник.

Това е установено при приключилите през 2008 г. ревизии на 252 физически лица. По-голямата част от ревизиите са били възложени заради несъответствие на имуществото на тези лица с декларираните пред приходната агенция доходи.

По време на проверките е станало ясно, че много български граждани се осигуряват на минимален доход, а притежават имущество за стотици хиляди левове.

Най-много укрити доходи и данъци са установени от НАП в Стара Загора, където невнесеният в хазната данък възлиза на близо 431 000 лв. В класацията на градовете с най-много разкрити данъчни нарушения следват Велико Търново с 328 000 лв., Добрич с над 256 хиляди лева, Плевен - с установени дългове за над 230 000 лв. и Варна с над 193 000 лв.

Териториалните звена на НАП извършват определен брой проверки и ревизии на граждани всяка година. Извършва се анализ на наличното имущество – недвижими имоти, автомобили, други скъпи вещи. Следва проверка, за да се направи оценка на имуществото и съпоставка с декларираните пред НАП доходи.

Ако доходът, посочен пред НАП, е достатъчен за покупка на имуществото, контролните действия се прекратяват. В случай, че се установи несъответствие на доходи и имущество, се възлага ревизия, чиято цел е да установи точния размер на укритите доходи, за да бъдат обложени с данък, съобщиха още от НАП.

Споделяне

Още от Бизнес