НАП е отнела паспортите на 247 души заради неплатени данъци

НАП е отнела паспортите на 247 души заради неплатени данъци
През първите месеци на годината Националната агенция по приходите (НАП) е отнела паспортите на 247 български граждани заради неплатени данъци, осигуровки или други такси, съобщиха от агенцията.

НАП има право да отнема задграничните паспорти в случаите, когато се дължат големи суми, длъжникът не прави нищо за погасяването им и отказва да влезе в контакт с приходните инспектори. Мярката цели да ограничи възможностите за напускане на страната на хора с неуредени дългове.

Новост от началото на годината е, че към сумата на общия дълг от данъци и осигурителни вноски, вече се добавят и неплатените глоби към КАТ и други държавни институции, събирани принудително от НАП.

От НАП припомнят случай от миналата година, при който младоженец е бил върнат от летището в София заради неплатени данъци. Семейната двойка е тръгвала на меден месец в Париж, когато се е оказало, че съпругът има големи дългове към държавата. Пътуването все пак е било осъществено, но с един ден по-късно, когато парите са били внесени по сметките на НАП.

Освен отнемането на задгранични паспорти, публичните изпълнители могат за запорират банкови сметки, заплатата на длъжника или колата му. Възможно е за големи дългове към бюджета да се стигне до възбрана на недвижим имот или дори до продажба на имуществото на физически лица и фирми, когато не се плащат дължимите данъци и осигуровки.

Тези мерки се прилагат само в краен случай, когато длъжникът отказва да обсъди с НАП различните възможности за плащане, посочват от приходното ведомство.

Данъчните съветват всеки гражданин или представител на фирма, който има временни финансови затруднения при плащането на данъци и осигуровки, незабавно да се свърже с НАП. Има няколко възможности за договаряне плащането да стане на части. Това са например разсрочването или отсрочването на дълга или по-актуалното по време на кризата разрешение за неотложно плащане.

При него банковата сметка на длъжника се запорира, но от нея всеки месец се изтегля само определен процент - например между 10 и 20 на сто, които отиват за плащане на дълга. Останалите пари остават на разположение на дружеството, за да може то да осъществява търговската си дейност и да не се допусне фалит.

Споделяне

Още по темата

Още от България