НАП е установила 520 000 лв. разминаване в доходите и разходите на Бареков

Лидерът на ББЦ Николай Бареков.

Националната агенция за приходите е установила съществено разминаване във финансите на лидера на "България без цензура" Николай Бареков. Разходите на Бареков надхвърлят с 520 000 лв. официално получените от него доходи, съобщи в. "Сега" като се позова на източници, пожелали анонимност. В резултат на това бившият тв водещ дължи на хазната 35 000 лв. данъци и лихви по тях.

От НАП отказаха да коментират резултатите от ревизията, но потвърдиха, че ревизионният доклад е връчен. Николай Бареков заяви пред "Сега", че не е получавал нищо от НАП, но и да получи, ще обжалва. Той обаче демонстрира добро познаване на казуса и обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, че са оказвали натиск върху данъчните да "ударят" партията му точно преди изборите.

Ревизията на доходите на Бареков започна след сигнал на "Протестна мрежа" до прокуратурата, в който бяха споменати още бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и собственикът на КТБ Цветан Василев.

По информация на "Сега" ревизията на Бареков и неговата съпруга е обхванала 5-годишен период - от 2008 до 2012 г. При проверката данъчните са установили, че бившият тв водещ изобщо не е подал данъчни декларации за 2007, 2009, 2010 и 2011 г., въпреки че е бил длъжен да го направи. Изследването на паричния поток на семейството пък е показало, че то е харчило повече, отколкото може да си позволи.

Бареков си е позволил разточителни разходи покрай пътувания в чужбина, за които не е успял да докаже доход, а по банковите му сметки са постъпвали суми, за които не е представен документ за произход на средствата. Физическите лица, които също са внасяли пари по банковите сметки на Бареков, не са представили съответните оправдателни документи. Сред проблемните разходи е и довнесен капитал във фирмата на Бареков "Би Медия груп", която е собственик на няколко сайта - BNews, BLife, BSport, Bpost.

Дължимите от Бареков данъци са в особено големи размери съгласно Наказателния кодекс, който определя праг от 12 000 лева за тази група. Данъчно престъпление е и невнасянето на данъци в големи размери чрез неподаване на данъчна декларация.

Още не е ясно дали НАП ще предаде ревизионния доклад в прокуратурата с подобно заключение. Наказанието при укрити данъци в особено голям размер, междувременно платени по време на следствието, е лишаване от свобода до 3 години и глоба до хиляда лева. При присъди до 3 години НК предвижда замяна на наказанието с глоба, ако лицето не е осъждано за престъпление от общ характер. Образуването на наказателно производство обаче е трудно, защото като евродепутат Бареков се ползва с имунитет, който трябва да бъде свален след искане на главния прокурор.

В ревизирания период Бареков работеше основно като журналист. До 23 ноември 2009 г. той бе водещ в сутрешния блок на бТВ. През 2010 г. стана водещ и директор на "Новини и актуални предавания" в ТВ 7. През 2013 г. се преквалифицира в политик.

Споделяне

Още по темата

Още от България