НАП гони 250 данъчни служители

Целта е ограничаване на корупцията и по-висока ефективност на оперативните проверки

Звеното "Фискален контрол" се занимава основно с контрол върху движението на рискови стоки.

От 1 май Националната агенция за приходите (НАП) съкращава около 250 свои служители, съобщиха от институцията. Причината е закриване на звената "Оперативни проверки" към териториалните дирекции. Реформата се оповестява около три седмици след акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група в дирекцията на НАП в София, занимавала се с изнудване на търговци и корупционни престъпления. При нея се стигна до ареста на 20 души, а 11 (от които 10 служители на НАП) се сдобиха с обвинения.

"По реформата на "Оперативни проверки" се работи от една година. Главната причина за закриването на структурата не са действията на ГДБОП и прокуратурата от края на март", заявиха от НАП.

Николай Наков от КТ "Подрепа" обяви, че в понеделник се организира протестно шествие срещу мярката, като по данни на синдиката съкратените ще са над 300 души. КТ "Подкрепа" недоволства, че намерението за структурни промени не е съгласувано със синдикатите. Те са се оплакали от действията на ръководството на НАП и в писмо до премиера Бойко Борисов. Според КТ "Подкрепа" не е нормално да се прибягва до масови съкращения и да се компроментират всички служители на дадено звено, без до този момент вината на който и да е от тях да е доказана.

От НАП разясниха, че една от причините за закриването на "Оперативни проверки" действително е корупционният риск, защото структурата до момента е децентрализирана, има проблеми при селекцията на фирмите за проверка, няма ротация на служителите, те обикалят едни и същи обекти и няма пречка сами да подбират проверяваните обекти на терен. Има обаче и други причини за закриването, например слабата ефективност на звеното и дублирането на функциите му с тези на създаденото спецзвено "Фискален контрол".

Именно "Фискален контрол", който се занимава основно с движението на рискови стоки, ще поеме изцяло дейността на "Оперативни проверки". От около година и половина то също прави оперативни проверки на търговците и е четири пъти по-ефективно например по отношение на броя на издадените актове. Тъй като "Фискален контрол" е централизирана структура, идеята е селекцията на фирмите за проверки да се прави по-ефективно и да има по-висок контрол върху тази дейност и по-малко субективност.

Преди нова година на метри от централата на НАП в столицата бе застрелян началникът на отдел във "Фискален контрол" Иво Стаменов. По-късно той почина от раните си. Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че това е "изстрел срещу държавата", но и до днес няма официална информация за причините за стрелбата срещу Стаменов.

Заради разширяване на функциите на "Фискалния контрол" вече е обявен конкурс за попълване на структурата със 150 служители. На него няма пречка да се явят и съкратените от "Оперативни проверки", обясниха от НАП. Заплатите заедно с бонусите в спецзвеното се очаква да са малко по-високи.

Освен акцията на разследващите срещу корупция в дирекцията на НАП в София също през март предаването "Господари на ефира" разкри арогантна схема за изнудване на бизнесмен, за да не му бъде възложена данъчна ревизия. Рекетьорът се оказа главен публичен изпълнител в отдел "Събиране" също на столичната дирекция на данъчните. Впоследствие той бе уволнен, а срещу него и съучастничката му бяха повдигнати обвинения.

По-късно директорът на НАП Галя Димитрова обяви, че е възложен анализ на дейността на отделите "Събиране" във всички териториални дирекции на агенцията.

В петък от НАП съобщиха още, че ръководството планира цялостен анализ и преглед на дейността на основните си функции – "Обслужване", "Събиране" и "Контрол". "В зависимост от резултатите ще бъде оценена и необходимостта от промяна на бизнес процесите и организацията на работа в цялата приходна агенция", казаха още от там.

Изданието "Икономист", което първо съобщи за съкращенията, цитира анонимен служител на НАП от "Оперативни проверки" с безупречна трудова биография, който заявява, че ще съди работодателя си. Причината е, че според него данъчната администрация маскира със съкращения опит да се отстранят корумпирани служители, но редом с тях се уволняват и добросъвестни данъчни.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?