НАП и ДАНС проверяват Лозан Панов и още 47 висши чиновници

НАП и ДАНС проверяват Лозан Панов и още 47 висши чиновници

Националната агенция за приходите (НАП) и ДАНС проверяват председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, стана ясно в сряда. „Да, проверяваме г-н Панов, както и всички останали лица от списъка с общо 48 души на висши държавни длъжности, който ни бе предаден от Сметната палата“, потвърдиха от данъчната агенция.

НАП е длъжна да направи проверка на съдията, след като той не подаде в срок имуществената си декларация за 2016 г. пред Сметната палата.

В средата на юни одитната институция обяви, че Панов не е подал годишната си декларация, въпреки че е бил длъжен да го направи като член на Висшия съдебен съвет.

От началото на т.г. всички магистрати подават декларациите си само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет, но това не важи за членовете на ВСС, които трябва да се отчитат и пред палатата. Всички останали членове на ВСС, включително главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев, са изпълнили задължението си, добавиха тогава от институцията.

Лозан Панов обаче е декларирал имуществото си само пред съдебните инспектори. Първоначално от кабинета на Панов заявиха, че той не е имал задължение да се отчита пред палатата, но впоследствие одитната институция го опроверга.

От ВКС в сряда коментираха, че Лозан Панов е в отпуск, но и в този случай важи коментарът му от деня на обявлението на Сметната палата (16 юни), в който се настоява, че съдията няма подобно задължение.

Още при установяването на пропуска беше ясно, че Лозан Панов задължително ще бъде предаден на НАП за данъчна проверка, а също и на ДАНС, както е по закон.

Обичайно над 90% от случаите, подадени за проверка от Сметната палата на НАП, приключват със заключение, че няма данъчно нарушение и основание за ревизия.

Освен Лозан Панов други 47 лица на висши държавни длъжности също са предадени на данъчните и ДАНС заради неподадена в срок декларация. Сред по-известните са депутатите Дора Янкова и Станислав Иванов и бившият главен секретар на МВР и понастоящем директор на митниците Георги Костов. За разлика от Лозан Панов обаче Дора Янкова и Георги Костов са поправили грешката си, като са обявили имуществото си пред Сметната палата, макар и след крайния срок.

Споделяне

Още от България