НАП има пари да си плати глобата заради теча на данни

Милионите ще се преместят от едно перо на бюджета в друго

Владислав Горанов, Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите (НАП) има достатъчно пари, за да плати глобата, която Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) се очаква да наложи на приходната администрация заради изтичането на личните данни на над 5 млн. българи, стана ясно в петък.

"Имаме достатъчно пари от самия бюджет и няма да се наложи дофинансиране на системата", коментира финансовият министър Владислав Горанов, който придружаваше премиера Бойко Борисов по време на откриването на рудник "Ада тепе" край Крумовград. По думите му "това няма да се отрази на бюджета, ще се отрази на съдбата на тези терористи, които атакуваха системата".

По повод спекулациите, че ще има орязване на бонуси, за да се плати глобата, министърът каза, че заплати и бонуси няма да се режат, тъй като от гледна точка на бюджета изплащането на глобата представлява нетна операция.

По-рано от НАП съобщиха пред Mediapool, че заради проблема с изтичането на данни временно са преустановени бонусите за ръководството на агенцията, а също и за отделите за ИТ и информационна сигурност.

Преди дни председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов анонсира, че ще оповести размера на глобата на НАП следващата седмица. Най-високата глоба, която може да бъде наложена, е в размер на 20 млн. евро или 4% от годишния оборот на НАП.

Според Цвета Маркова, бивш председател на Държавната агенция за сигурността на информацията, от глобата на НАП няма да произтече нищо.

"Считам, че нарушението е изключително сериозно, но размерът тук няма значение. Даже допускам, че дори да би бил наложен най-високият размер, за да се успокои обществото, че нещо се прави, най-вероятно при евентуално обжалване съдът ще намали този размер. Абсолютно съм съгласна, че тук тази сума буквално ще бъде преместена виртуално от едно място на друго, т.е., от един бюджет в друг и това няма да гарантира по-голяма сигурност в бъдеще", коментира юристката пред БНР.

Маркова е категорична, че през всички години се наблюдава неглижиране и подценяване на киберсигурността у нас, за което са необходими спешни мерки.

Споделяне

Още от Бизнес