НАП иззе 97 000 лв от бивш "атакист" заради конфликт на интереси

Снимка: вестник "Вяра"

НАП е събрала принудително 97 254 лв от известния бизнесмен от Кресна Милчо Караджов заради конфликт на интереси, съобщи Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси. Той е бивш шеф на ВиК-Кресна и кандидат за кмет на града, издигнат преди шест години от "Атака".

Конфликтът на интереси е установен заради сключени от него договори с фирми на съпругата му и на дъщеря му в периода 2009-2011 г., когато той е бил управител на ВиК в Кресна. Решението на комисията е потвърдено от Върховния административен съд.

"С постановлението (на комисията) са наложени пет глоби от по 5000 лв., както и е отнета в полза на държавата сумата от 54 848.23 лв., представляваща получена от свързаните лица материална облага от установения конфликт на интереси", се казва в съобщението на Комисия за предотвратяване на конфликта на интереси.

Интересното е, че Комисията за конфликта на интереси излезе с решението си през 2011 година, когато бизнесменът беше в разгара на предизборната си кампания. Той водеше на първи тур, елиминирайки кандидата на ГЕРБ, но после загуби от кмета Илиян Кръстев.

Сигналът срещу Караджов бе подаден през август 2011 година точно от Илиян Кръстев.

Бизнесменът е станал шеф на ВиК-Кресна през март 2009 г. До 11 февруари 2009 г. той е управител и съдружник в "Перунстрой-2006" ООД. Другият съдружник е съпругата му Виолета Караджова. След това продава дела си на дъщеря си Димитрина Караджова-Маркова.

До 17 февруари 2009 г. Караджов е действал и като едноличен търговец с "Карета-МК-Милчо Караджов". След това е продал на съпругата си фирмата, която е прекръстена на "Карета-МК-Милчо Караджов-Виолета Караджова". Караджов има дял и в "Ууд ленд" ООД, а във "Фрии Поинтс" ООД съсобственик е дъщеря му Димитрина.

Към момента на назначаването на Караджов за управител на "ВиК Кресна" ЕООД е бил в несъвместимост, която нито е декларирана, нито е отстранена в 1-месечния срок, каквото е изискването на закона.

Като шеф на ВиК в периода 2009-2011 г. Караджов е сключвал договори с дружества, притежавани и управлявани от свързани с него лица. Например с "Фрии Поинтс" за проектиране на офиси за 6285 лв. За същото време ВиК почти всеки месец е купувало стоки и услуги от "Перунстрой – 2006", посочват от комисията.

Общата стойност на доставките по представените фактури е 34 555 лв. Общинското дружество е плащало и на ЕТ "Карета МК-Милчо Караджов-Виолета Караджова".

Милчо Караджов призна, че е сключвал такива договори от името и за сметка на общинското дружество. Той обясни, че "Перунстрой - 2006" притежава единствения в Кресна бетонов възел. За договорите с "Ууд ленд" той обясни, че е грешка, допусната от адвоката на дружеството.

Споделяне

Още от България