НАП може и да провери имотите на Цветанов, ГЕРБ отказва анкетна комисия

Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов не изключи възможността да бъде проверено имотното състояние на вицепремиера Цветан Цветанов, след като от РЗС обвиниха Цветанов в незаконно забогатяване.

Лидерът на "Ред, законност, справедливост" (РЗС) Яне Янев заяви в неделя пред БНР, че през последните години Цветан Цветанов "не е внесъл нито един лев като данъци".

По думите му РЗС разполага с информация, че след ареста на Алексей Петров през февруари т.г., служители на НАП и НОИ са били притискани да заличат следи, доказващи "незаконните пари на Цветан Цветанов".

Яне Янев изрази опасения, че това може да се случи отново и настоя Националната агенция за приходите (НАП) да провери вицепремиера Цветан Цветанов като физическо лице.

"Г-н Янев най-добре знае, и съм убеден, че знае, че НАП поставя всички данъчни субекти при еднакви правила. Така че никой не е над закона. Ако има данни за подобни финансови операции с г-н Цветанов, или с когото и да е, естествено, че ще
бъде проверен от НАП и мисля, че г-н Борисов доказа, че при него няма мои и твои, всички са пред равни правила", коментира директорът на преходната агенция Красимир Стефанов пред БНР.

Според данни, разпространени от РЗС в петък, семейството на Цветанов се е сдобило с 6 имота в София, а неговото благосъстояние "се е увеличило с повече от 560 хил. лева".

"РЗС има достоверни и то двойно проверени факти от НАП и от НОИ, че Цветан Генчев Цветанов за периода 2005-2010 година не е внесъл, забележете, нито един лев данъци от извън трудови правоотношения. Тука с още по-голяма сила възниква въпросът, след като той е получавал доходи само и единствено от заплатите си, откъде са тези огромни суми. Нещо повече, не е подавал годишни данъчни декларации с изключение на 2006-та година", заяви Яне Янев в неделя.

В петък от Сметната палата уточниха, че вътрешният министър Цветанов е изпълнил задълженията си по Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Лидерът на РЗС поиска създаване на парламентарна анкетна комисия, която да провери имотите на вътрешния министър. Създаването на комисия е необходимо, защото "по-рано беше създадена подобна комисия за разследване на Алексей Петров", каза Янев.

Той поддържа "огъня" срещу Цветанов вече пети ден, след като обвиненият за глава на "Октопода" Алексей Петров бе пуснат под домашен арест и още на втория ден се срещна с Яне Янев и журналисти от в. "Галерия". Тогава Янев съобщи още, че Алексей Петров имал намерение да влиза в политиката с консервативен политически проект, в който бяха поканени експерти освен от РЗС, но и от ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция, за да се борят срещу "милиционерщината" на Цветанов.

До този момент никой, освен РЗС, не коментира публично "новините" от дома на Петров, а Цветанов и премиерът Бойко Борисов получиха знакова подкрепа от службите на ЕС и САЩ в борбата с организираната престъпност.

Лидерът на РЗС обаче заяви, че е получил обаждания от членове на партия ГЕРБ, които са изразили изненада по повод имотното състояние на Цветан Цветанов.

Шефът на правната комисия в парламента Искра Фидосова каза пред БНР, че няма да бъде създавана парламентарна комисия за разследване имотите на Цветанов.

Депутатът от Коалиция за България Михаил Миков смята, че парламентарната анкета би била и от полза за управляващите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?