НАП начисли 90 млн. лв. осигуровки на некоректни работодатели

Националната агенция за приходите (НАП) е начислила допълнително близо 90 млн. лв. задължителни осигурителни вноски след извършените ревизии за 2008 г. на некоректни работодатели и осигурители, съобщиха от агенцията в петък.

Приключилите ревизии по осигурителното законодателство са 12 845. Най-много ревизии са извършени по Държавното обществено осигуряване (ДОО) - 3515, като констатираните допълнително задължения са в размер на 66 млн. лв.

За здравно осигуряване са извършени 3 478 ревизии, като допълнително установените задължения са над 12 млн. лв.

От началото на годината при всяка оперативна проверка в търговските обекти вече се следи и за спазването на осигурителното законодателство.

До края на март 2009 г. общият брой на извършените проверки по спазване на осигурителното законодателство в цялата страна е 2640. От тях 120 са завършили с доклади, в които се констатират сериозни нарушения и се предлагат ревизии на некоректните фирми.

От началото на годината до края на март са съставени 2952 акта за установени административни нарушения по осигурителното законодателство, като 2371 от тях са за неспазване на Кодекса за социално осигуряване, а 236 на Закона за здравно осигуряване. Наложените санкции на некоректни работодатели и осигурители са 1910 за 146 хил. лв.

Споделяне

Още от България