НАП напомни, че връща данъци на млади семейства с кредити

НАП напомни, че връща данъци на млади семейства с кредити

Младите семейства с кредити, на които лидерката на БСП Корнелия Нинова обеща да опрощава лихвите, и в момента могат да ползват данъчно облекчение за тях. Това напомниха от Националната агенция за приходите (НАП) в четвъртък.

В края на януари Корнелия Нинова обеща, ако левицата управлява, младите семейства да бъдат освобождавани от лихви по кредит за закупуване на първо жилище на стойност до 100 000 лв. Ако това стане, държавата ще се нагърби с огромни плащания, защото лихвите за 25-30-годишен банков кредит се равняват почти на сумата на самото жилище.

В момента държавата прави отстъпка, като намалява данъчната основа на единия съпруг с размера на направените лихвени плащания по заема през съответната година. По данни на НАП намалението на данъчната основа е средногодишно в размер на около 15 млн. лв., което означава, че това е размерът на платените през годината лихви от всичките около 5500 семейства, който сега ползват отстъпката. Размерът на спестените от тях данъци е около 1.5 млн. лв.

Нинова до момента не е дала повече подробности по идеята си. Тя единствено заяви пред "Панорама“, че би говорила с банките да направят отстъпки с лихвите поради огромната печалба, която отчитат за 2016 г. - 1.26 млрд. лв. Обещанието на лидерката на БСП не е залегнало писмено в предизборната платформа на левицата.

"И през 2017 г. един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината“, припомниха от НАП.

От данъчната агенция добавиха, че за да се ползва данъчното облекчение, едновременно трябва да са налице няколко условия - договорът за ипотечния кредит да е сключен от данъчно задълженото лице и другия съпруг, като двамата трябва да имат сключен граждански брак; данъчно задълженото лице и съпругът не трябва да са навършили 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит; ипотекираното жилище трябва да е единствено жилище за семейството през годината.

Задължително условие за ползване на отстъпката е данъкоплатецът да представи писмена декларация от брачния партньор, че няма да ползва данъчното облекчение за същата година.

Данъчното облекчение се ползва само с подаване на годишна данъчна декларация, към която се прилага документ, издаден от банката, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище, добавиха от НАП.

Най-лесно подаването на годишната декларация за облагане на доходите става по електронен път с ПИК или подписана с електронен подпис. Данъчните декларации могат също да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г., като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне.

От данъчната агенция съобщиха още, че 180 търговски обекта са запечатани за данъчни нарушения от началото на годината.

Най-честата причина за това е укриването на оборот (неиздаване на касова бележка) и несъответствие на наличните пари в касата с отчетените на фискалното устройство. В повечето случаи става дума за магазини, ресторанти и барове, като средното време, в което помещенията остават затворени, е 2 седмици. Мярката се прилага в случаите на грубо нарушаване на данъчните закони, включително спрямо търговци, които изобщо нямат касов апарат. Обектите остават запечатани до плащането на определените с наказателно постановление санкции, а премахването на запечатващите стикери на НАП не по установения ред е престъпление, предупреждават от приходната агенция.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?