НАП наследила 6.5 млрд. лв. несъбрани данъци, такси, мита и глоби

Над 6.5 млрд. лв. несъбрани вземания е наследила Националната агенция за приходите (НАП) от Агенцията за държавни вземания (АДВ) след като се сля с нея, съобщиха от НАП в понеделник.

Вземанията са от различен вид - данъци, мита, глоби, такси и др. видове плащания към държавата.

От началото на годината в НАП са предадени 1 млн. изпълнителни дела, като огромната част от тях са за суми до 20 лв. На един публичен изпълнител са се падали по 5000 дела, обясниха от НАП.

За делата до 20 лева разходите по събирането надвишават дълга, което налага да се търсят други форми за принудително издължаване.

Така например една от възможностите, която се въвежда от началото на годината, е в удостоверението, което данъчните служби издават за платени данъци и осигуровки, да се вписват дължими такси и глоби. Това ще става след като лицето бъде уведомено и подканено да се издължи.

Удостоверенията за платени данъци се изискват от различни институции, включително и от банките за отпускане на кредити, при участие в търгове, за издаване на разрешителни за дадена дейност и др. Месечно службите на НАП издават около 80 хиляди удостоверения.

Нова практика в НАП е неплатени глоби да се прихващат от суми за възстановяване. Това означава, че ако гражданин има неплатена глоба, с нея ще бъде намалена сумата за възстановяване - например при връщане на надвнесен данък, когато се ползват различни данъчни облекчения.

Изпълнителни дела ще се образуват след напомняне от НАП по телефона, по електронна поща или чрез съобщения на мобилните телефони. Едва след като не постъпи плащане, ще бъде образувано изпълнително дело.

След вливането на АДВ в НАП данъчните ще могат да описват и продават на търг имуществата на длъжници. Досега те можеха да налагат запори на банкови сметки, коли, недвижими имоти и вещи, но не можеха да продават имущество на търг.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?